Logo
Vytlačiť túto stránku

Laserový lúč vyrušuje aj zvieratá

ermálne stredisko Aquacity v Poprade začalo nedávno po zotmení vypúša do voľnej prírody veľký laserový lúč. Niektorí obyvatelia v okruhu 30 kilometrov, kam až krútiace svetlo dosiahne, sa začali sažova na narušovanie svojho súkromia a pohodlia. Podľa zoológov dlhodobá prevádzka lasera v takomto nastavení ohrozuje zdravie zvierat v Tatranskom národnom parku (TANAP).

Akcionár Aquacity Jan Telensky povedal, že zelená farba lúča symbolizuje ekologický prístup jeho spoločnosti k podnikaniu. Paradoxne, práve profesionáli z národného parku o lúči hovoria ako o ohrození ochrany prírody.

Je zle mierený

Podľa zoologičky výskumnej stanice Štátnych lesov TANAP-u Barbary Chovancovej je lúč zle mierený a jeho intenzita príliš vysoká. "Jenasmerovaný tak, že prechádza cez hrebene pahorkov. Ponad Belianske Tatry ho vidno až v ďalekej Bachledovej doline pri obci Ždiar," povedala Chovancová.

Chovancová hovorí, že lúč vyrušuje takmer všetky zvieratá v národnom parku. "Ohrozené je najmä vtáctvo s nočnou aktivitou, vysoká zver a čriedy kamzíkov," vysvetľuje výskumníčka. Jej kolega ¼ubomír Diča dodáva, že v prípade popradského lúča ide o svetelné znečisovanie životného prostredia vo Vysokých Tatrách.

Nepriamo hrozia úhyny

Podľa Slavomíra Celera zo Štátnej ochrany prírody sa zatiaľ o škodách hovori nedá.

"Tievšak môžu nasta pri dlhodobom pôsobení tohto lúča." Ako príklad Celer uvádza kamzíky. Tie totiž v zime ažko nachádzajú miesta s potravou.

"Lúčkamzíky vyruší pri kàmení. Tie sa potom presunú na iné miesto, nenakàmené stratia čas a energiu. Ak sa to opakuje, môže dôjs aj k tomu najhoršiemu," doplnil Celer. Odborníci vidia nápravu v nasmerovaní lúča do voľnej prírody mimo smerov k národnému parku, respektíve v jeho kolmejšom sklone.

Záporné reakcie od bežných občanov

V redakcii sme zaznamenali niekoľko záporných reakcií aj od bežných občanov. "Lúč ohrozuje bezpečnos pri šoférovaní. Na ceste vidím, ako keby sa tam niečo pohybovalo, často sa aj zľaknem," hovorí 54ročná obyvateľka sídliska v Tatranskej Lomnici. Tá dodáva, že nespokojná nie je iba sama. "Hovoriao tom všetci. Rada chodím na večerné prechádzky do lesa, no teraz sa nechcene ocitám v diskotékovom klube. Lúč je všade."

Laserová invázia do príbytkov

Najhlasnejšie ponosy sme zaznamenali v Spišskej Sobote, v katastri ktorej Aquacity leží.

"Janemôžem pokojne pozera televízor. Lúč, ktorý prebleskuje v mojej vlastnej obývačke, obmedzuje vnímanie obrazu," povedal Ján Bendík. Ten najviac trpí tým, že v jeho obľúbených prenosoch z hokeja vďaka rýchlosti lúča nevidí pohyb puku. Bendík tvrdí, že podobné skúsenosti majú ľudia z celej ulice.

S ochranármi sa dohodneme

Podľa spoločnosti Aquacity bolo doterajšie vypúšanie lúča súčasou testovacej prevádzky. Tá nateraz skončila.

"Právev nej sme chceli vychyta všetky nedostatky, aby už nedochádzalo napríklad k rušeniu vodičov a podobným nepríjemnostiam," hovorí sa v oficiálnom stanovisku Aquacity.

Vedenie spoločnosti tvrdí, že nie je jeho zámerom vyrušova ľudí a ohrozova živočíšstvo v TANAP-e.

Spoločnos informovala, že so zástupcami ochrany prírody bude rokova o riešení, ktoré by pre chránené územia už nepredstavovalo riziko. "Určitesa dohodneme, naším cieľom nie je nikomu spôsobova škody," hovorí vedenie spoločnosti Aquacity.

(zdroj: Tatranský denník KORZÁR, 10.11.2007)

Prečítané: 3572
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.