Logo
Vytlačiť túto stránku

Ministri chcú reálne oceniť ekoprodukciu lesov a získané prostriedky vrátiť späť do ich zveľaďovania

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský a minister životného prostredia Ján Budaj sa dohodli na vytvorení stálej medzirezortnej komisie pre lesy. Jej úlohou je zvýrazniť význam lesov a zmenou legislatívy odstrániť rozpory pri ich správe. Agentúry TASR a SITA dnes o tom informoval hovorca ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík. Tlačová agentúra TASR zverejnila informáciu na stránke Teraz.sk, Slovenská tlačová agentúra SITA ju publikovala na stránke WebNoviny.sk. 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Šéfovia oboch rezortov sú presvedčení, že sa dá nájsť zhoda v pohľade lesníkov, ochranárov a drevárov, ktorej základom bude rešpekt k prírode a zdravej krajine. "Sme rozhodnutí urobiť strategický obrat v postojoch štátu k lesnej krajine. Tá nám dáva popri vzácnej obnoviteľnej drevnej hmote aj oveľa vzácnejšiu ekoprodukciu," citujú TASR a SITA ministra Jána Mičovského. Preto bude podľa neho jedným z cieľov komisie túto produkciu reálne oceniť a získané prostriedky vložiť naspäť do zveľaďovania lesov.

"Všetky lesy sú hodné ochrany a našou úlohou bude nájsť taký spôsob ich správy, aby žiadny ich úžitok nebol podcenený a žiadna ich ochrana zanedbaná. Lesy musia slúžiť občanom a nie tým, ktorí v nich vidia iba peniaze," doplnil podľa TASR a SITA Ján Budaj.

Východiskom je podľa oboch ministrov úcta k prírode a sebadisciplína v ochrane pred škodlivými dôsledkami civilizácie. Práve tá môže byť pre prácu "veľkonočnej komisie" najlepším základom. Aktuálne ťažkosti s pandémiou nového koronavírusu podľa nich podčiarkujú nevyhnutnosť obratu v civilizačných stereotypoch aj v pripravenosti štátu chrániť zdravie a kvalitu životného prostredia.

Naposledy zmenené: sobota, 11 apríl 2020 18:07
Prečítané: 2030
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.