Logo
Vytlačiť túto stránku

Ľudia chcú výrobky z eko dreva

Spotrebitelia v západnej Európe sa v obchodoch čoraz častejšie obzerajú po ekologických výrobkoch z dreva a papiera. Takýto tovar musí by vyrobený z drevnej suroviny certifikovanej podľa medzinárodných štandardov, ktoré zahàňajú celý spracovateľský reazec - od starostlivosti o les až po distribúciu finálneho výrobku k zákazníkovi. Píše sa o tom v Hospodárskych novinách.

Podľa prieskumu nemeckého inštitútu EMNID by až 92 percent z celkového počtu tisíc respondentov uprednostnilo výrobky z certifikovaného dreva - pod podmienkou, že by mal rovnakú cenu ako bežný výrobok. Zaujímavé však je, že aj v prípade vyššej ceny by si drevo z lesov obhospodarovaných trvalo udržateľným spôsobom zvolilo až 70 percent opýtaných.

 

Ekologické produkty

 

Tomuto novému trendu sa rýchle prispôsobujú aj producenti výrobkov založených na báze dreva, papiera či celulózy. V obchodných reazcoch pribúdajú stovky nových produktov označených špecifickým zeleným logom. Prispie k trvalo udržateľnému hospodáreniu v lesoch sa nedávno rozhodli aj traja najväčší výrobcovia nápojových obalov na svete. Koncerny Tetra Pak, SIG Combibloc a Elopac sa zaviazali, že v priebehu desiatich rokov budú ma všetky ich vstupy do výroby kontrolovaný pôvod. Podobnú filozofiu razia i nábytkárske firmy IKEA, Hornbach, producenti hygienických papierových výrobkov (napr. SCA Hygiene Products), ale aj mnohí výrobcovia papiera, drevených hračiek a podobne.

Jedným z prvých podnikov na Slovensku, ktorý sa vydal touto cestou už pred šiestimi rokmi, je prešovský Kronospan Sk. V súlade s medzinárodnou metodikou je certifikovaná aj produkcia z firiem Slovlepex Dolný Kubín, Wood Trade Company z Limbachu a viacerých ďalších podnikov.

Certifikácia spotrebiteľského reazca je založená na princípe sledovania pôvodu certifikovaného dreva v celom reazci od ažby až po konečného spotrebiteľa. Posudzovanie plnenia požiadaviek so štandardmi sa zisuje v rámci pravidelných auditov, ktoré vykonávajú nezávislé certifikačné orgány. Používajú sa pritom metodiky dvoch od seba nezávislých neziskových organizácií -Pan European Forest Certification Council (PEFC) a Forest Steward Council (FSC).

 

Certifikujú aj u nás

 

Podľa prvej z nich je na Slovensku certifikovaných takmer 28 percent lesov. Najväčší podiel - až 336-tisíc hektárov - pripadá na stredné Slovensko. Ďalších 200-tisíc hektárov v tomto roku pribudlo na severe nášho územia. Podľa Františka Štulajtera zo Združenia certifikácie lesov Slovenska sa do projektu zapojili odštepné závody štátneho podniku Lesy SR, urbárnne a pozemkové spoločenstvá, súkromní vlastníci, ale aj majitelia obecných lesov.

Systémom FSC je na Slovensku certifikovaných 166-tisíc hektárov lesov. Okrem štátnych lesov v zozname figuruje aj Únia diecéznych lesov SR, Mestské lesy Bratislava a ďalšie skupiny vlastníkov.

 

(zdroj: Hospodárske noviny, 30.10.2007)

 

Naposledy zmenené: pondelok, 31 august 2015 13:43
Prečítané: 1442
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.