Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesomajitelia z Pribyliny: neverte rečiam o tom, že lesníci iba rúbu a nezalesňujú

Predseda Pozemkového spoločenstva Bývalých urbarialistov obce Pribylina na Liptove Ing. Michal Králik aktuálne zverejnil na svojom profile na sociálnej sieti príklad toho, ako zodpovedne pristupujú k obnove kalamitných plôch neštátni vlastníci lesov. Fotografie popísal krátkym textom so snahou vyslať verejnosti jasný a názorný odkaz: neverte rečiam o tom, že lesníci iba rúbu a nezalesňujú.

Doporučený Obnovená kalamitná plocha v Jamnickej doline Foto: FB profil Michala Králika Obnovená kalamitná plocha v Jamnickej doline

„Toto vám GoogleEarth neukáže. Takto nám odrastá mladina v Jamnickej doline. Holina s výmerou cez 40 hektárov vznikla po vetrovej kalamite v roku 2007. Pri jej obnove sme sa snažili zabezpečiť čo najvyššiu biodiverzitu. A tak je obnovený porast tvorený smrekom, smrekovcom, jedľou, borovicou a vo vyššie položených častiach aj limbou. Okrem toho sme sem vysadili aj buk, javor horský, brest a brezu, ktoré sa však dajú na fotke identifikovať ťažšie. Jarabina sa do porastu dostala prirodzene.

Zároveň sa nám rýchlym spracovaním kalamity podarilo uchrániť stojací porast, ktorému sa darí, ako môžete vidieť, aj po 13 rokoch. Takže vážení, neverte rečiam o tom, že lesníci iba rúbu a nezalesňujú. Ono to len potrebuje trochu času, kým začne byť výsledky vidno. A len tak pre informáciu, za posledných desať rokov (2010 - 2019) sme v našom pozemkovom spoločenstve vysadili 2 048 568 stromov,“ píše Ing. Michal Králik.

Jozef Marko

 

Prečítané: 2634
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.