Logo
Vytlačiť túto stránku

Nebezpečenstvo lesných požiarov je čoraz väčšie. Príklad zo zahraničia, ako mu treba čeliť

Modernizované stredisko pre lesné požiare štátnej lesníckej spoločnosti Brandenburg začalo oficiálne fungovať 23. marca 2020 - kvôli situácii spôsobenej koronavírusom bez prístupu verejnosti. Štátny podnik Forst Brandenburg bude v budúcnosti prevádzkovať dve strediská pre južné a severné Brandenbursko: vo Wünsdorfe a v Eberswalde. Do modernizácie systému monitorovania lesných požiarov investovali 4,2 milióna eur z poľnohospodárskeho fondu EÚ - EPFRV. Modernizáciu, prestavbu a skúšobnú prevádzku úspešne dokončili vo Wünsdorfe; začatie činnosti strediska pre detekciu lesných požiarov v Eberswalde je naplánované na jar 2021.

Doporučený Nebezpečenstvo lesných požiarov je čoraz väčšie. Príklad zo zahraničia, ako mu treba čeliť Ilustračné foto lesného požiaru: Forst Brandenburg

Brandenburský minister poľnohospodárstva, životného prostredia a ochrany klímy Axel Vogel: „Výzvy, ktoré prináša zmena klímy, sú čoraz väčšie. Veľké lesné požiare predstavujú jedno z najväčších nebezpečenstiev pre krajinu. Čerstvo modernizované stredisko s novou technológiou a novo vybavené pracoviská umožnia nášmu lesnému hospodárstvu v budúcnosti ešte lepšie čeliť prípadným lesným požiarom.“

Štátny podnik Forst Brandenburg monitoruje lesy prostredníctvom 106 senzorov, a preto je v počiatočnej fáze informovaný o akejkoľvek vznikajúcej kumulácii dymu nad vrcholmi stromov. Ak softvér zistí oblak dymu, systém vydá poplach. Ak vyškolení zamestnanci identifikujú dymový stĺpec ako nebezpečenstvo lesného požiaru okamžitým vyhodnotením priebežne získavaných údajov, okamžite zašlú presné umiestnenie a potrebné informácie zodpovednému riadiacemu stredisku hasičského zboru.

Centrum lesných požiarov je v prevádzke vždy, keď je v regióne južne od Berlína deklarovaná úroveň nebezpečenstva lesných požiarov 3 (stredné riziko lesných požiarov) – a v závislosti od rizikovej situácie od 10:00 do 18:00 alebo 20:00 s počtom až sedem lesných pracovníkov na jednu dennú zmenu. Nemálo požiarov sa dá včas zachytiť aj vďaka pozornosti občanov. Ak človek spozoruje lesný požiar, mal by to okamžite nahlásiť hasičskému zboru prostredníctvom tiesňového volania 112. Hasičské zbory a lesné požiarne strediská úzko spolupracujú.

Brandenbursko sa tak stalo lídrom v používaní systému Fire Watch založeného na senzoroch, ktorý môže pomôcť lokalizovať lesné požiare v ranom štádiu a zlepšiť boj proti nim. Tunajšia správa lesov už takmer 20 rokov využíva automatickú včasnú detekciu požiaru. Technologický pokrok umožňuje znížiť počet lesných požiarnych stredísk. Vylepšený digitálny prenos a presné určenie polohy požiaru skráti prenos informácií do stredísk požiarnej ochrany. Avšak aj naďalej budú potrebné odborné znalosti a skúsenosti vyškoleného personálu lesného hospodárstva.

Zdroj: Štátny podnik Forst Brandenburg

Preklad: Bc. Barbora Albrechtová

 

Naposledy zmenené: streda, 01 apríl 2020 13:57
Prečítané: 1533
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.