Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci lesov protestujú proti aktuálnemu postupu štátu, ktorý ich poškodzuje: je to hanba!

Prvý apríl je Medzinárodným dňom vtáctva a ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska v tejto súvislosti aktuálne upozorňuje, že Slovenská republika nemá v štátnom rozpočte finančné krytie na finančné náhrady podľa zákona č. 543/2002 z. z., ktoré podľa ÚNIE používa na údajnú ochranu grandióznych plôch chránených vtáčích území. 

Doporučený Aktuálny pohľad na časť Chráneného vtáčieho územia Volovské vrchy Ilustračné foto Jozef Marko Aktuálny pohľad na časť Chráneného vtáčieho územia Volovské vrchy

„V zmysle oznámenia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Sekcie ekonomiky, Odboru rozpočtu a financovania, ktoré bolo zaslané na okresné úrady v sídle krajov na konci marca 2020, nie je možné v súčasnosti žiadosti okresných úradov na úhrady náhrad škôd, spôsobených určenými živočíchmi a náhrad za obmedzenie bežného obhospodarovania na lesných pozemkoch, ktoré sú nárokovateľné podľa zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov, v plnom rozsahu finančne pokryť z príslušnej kapitoly štátneho rozpočtu. Túto informáciu dostali úradníci na okresy, v ktorých na základe podnetov Štátnej ochrany prírody SR na údajnú ochranu vtáčích území vydávajú rozhodnutia o obmedzení alebo zakázaní činností v lesoch. A súčasne boli vyzvaní, aby vo svojej činnosti aj bez finančného krytia pokračovali,“ uvádza v tlačovej správe ÚNIE jej predseda Ing. Milan Ovseník.

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska ostro protestuje proti tomuto postupu štátu, vážne ohrozujúcemu bezpečnosť a zdravie ľudí v horských oblastiach, kde sa nezabezpečujú adekvátne krízové manažmenty na zabránenie šírenia  "lykožrútového moru " vrátane projektov "Projektov ochrany lesa proti šíreniu škodlivých činiteľov z rizikových území miest rozmnožovania alebo miesta odpočinku chránených živočíchov“.

„Je pre nás nepochopiteľné, ako je možné, že v rámci Európskej únie za hranicami Slovenska v susednej Českej republike vláda 31. marca oznámila navýšenie kompenzácií za pokles cien dreva na 2,8 miliardy Kč, ktoré majú pomôcť neštátnemu sektoru, ľudom starajúcim sa o lesy ekonomicky „prežiť“ v čase "lykožrútového moru ". A na Slovensku sa ochrana vtáčích území používa na zakladanie ohnísk nákazy v lesoch, na neriadené rozširovanie "lykožrútového moru“ a finančne zaťažuje obhospodarovateľov lesov mnohokrát nezmyselnými požiadavkami.

ÚNIA považuje takéto konanie za krajne nezodpovedné, hraničiace so štátnou "zbojničinou". Stačilo štvrťročné fungovanie noviel zákonov o lesoch a ochrane prírody a krajiny, schválené na jeseň 2019 a už sú naplnené naše upozornenia, že štát nebude mať finančné prostriedky na rozsiahle experimentovanie s ničnerobením. A aj keď vie, že nemá peniaze, napriek tomu od úradníckeho stola šablónovite rozhoduje. Je hanbou štátu, že toto experimentovanie opäť hádže na plecia tých najzraniteľnejších - miestnych ľudí živiacich sa poctivou prácou v lesoch pri starostlivosti o ne - drobných lesomajiteľov. Zvlášť v tejto mimoriadnej situácii,“ dodáva M. Ovseník.

Prečítané: 2609
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.