Logo
Vytlačiť túto stránku

Cirkevní lesníci sa o dlhodobo neudržiavané plochy môžu starať ako o les. Komplikované papierovačky trvali rok

Lesníci zo spoločnosti PRO POPULO Poprad s r.o., obhospodarujúcej lesy Spišského biskupstva, sa rozhodli požiadať o zaradenie vyše 107 hektárov pozemkov, ktoré boli dlhodobo zarastené a neudržiavané, do lesného pôdneho fondu, aby sa o ne mohli odborne a systematicky starať ako o hospodársky les.

Doporučený Pohľad na časť majetku v správe spoločnosti PRO POPULO Poprad Ilustračné foto Jozef Marko Pohľad na časť majetku v správe spoločnosti PRO POPULO Poprad

„Administrácia tohto procesu trvala rok. Potrebovali sme geometrické plány na oddelenie a zmenu druhu pozemku a na zlúčenie parciel. Zápis do katastra bol možný iba na základe doloženia príslušného rozhodnutia orgánu ochrany poľnohospodárskeho pôdneho fondu na príslušnú zmenu druhu pozemku z trvalého trávnatého porastu na les. Ďalej sme museli doložiť výpisy listov vlastníctva pôvodných parciel, bonitované pôdno – ekologickými jednotkami, kópie katastrálnych máp pôvodných parciel a zoznam predmetných parciel.

To nebolo všetko. Na Okresný úrad Poprad, Pozemkový a lesný odbor, sme museli doručiť žiadosť o zmenu druhu pozemku, ak je pochybnosť o tom, či pozemok je alebo nie je poľnohospodárskou pôdou s množstvom príloh – listom vlastníctva, katastrálnymi mapami, geometrickými plánmi a splnomocnením vlastníka. Potrebovali sme získať vyjadrenia viacerých účastníkov: vyjadrenie samospráv (obecné úrady), v ktorých sa predmetné parcely nachádzali, pričom vyjadrenie obciam pripravovala naša spoločnosť podľa požiadaviek štátnej správy, pretože obce nemali skúsenosti s takýmto vyjadrením k zmene druhu pozemku. Ďalej bolo potrebné získať záväzné stanovisko orgánu štátnej správy lesného hospodárstv a vyjadrenie štátneho orgánu ochrany prírody a krajiny. A ešte sme potrebovali odborné stanovisko pôdnej služby (Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy Bratislava – regionálne pracovisko Prešov), ktorá vydala stanovisko k zmene druhu pozemkov, čiže agronomicko-pôdnu charakteristiku pre každé katastrálne územie jednotlivých predmetných parciel.

Po tom, ako Okresný úrad Poprad, Pozemkový a lesný odbor, vydal rozhodnutie o tom že pozemky  sú dlhodobo zalesnené a sú vhodné na preradenie do lesného pôdneho fondu ako lesné pozemky boli parcely pričlenené do najbližších lesných porastov pred vydaním nového programu starostlivosti o les, takže taxátori na nich už mohli naplánovať na aktuálne decénium vhodné lesnícke postupy,“ hovorí odborný referent pre správu majetku na ústredí spoločnosti v Spišskej Teplici Ing. Tadeáš Topoli.

Jozef Marko

Prečítané: 2003
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.