Logo
Vytlačiť túto stránku

Glosa: Ohrady budú okolo záhrad, polí aj lesov?

Myslíte, že by bolo naivné chcieť v demokratickej krajine, ktorá deklaruje v ústave rešpektovanie všetkých ľudských práv, vrátane ochrany práva vlastniť majetok, aby predtým, ako štátni ochranári alebo aktivisti z mimovládnych neziskových organizácií a občianskych združení vstúpili na lesné pozemky, ktoré patria konkrétnym majiteľom a títo ochranári vyvíjajú na nich vlastné aktivity, minimálne o nich vopred vlastníkov informovali, ak už nie priamo požiadali o súhlas, aby ich mohli vykonávať?

Doporučený Obhospodarovatelia zatiaľ ohrádzajú len mladé lesné kultúry, aby ich ochránili Ilustračné foto Jozef Marko Obhospodarovatelia zatiaľ ohrádzajú len mladé lesné kultúry, aby ich ochránili

Zamyslime sa prosím, ako by sa komukoľvek z nás páčilo, keby niekto bez nášho vedomia a súhlasu vošiel na náš pozemok, trebárs do záhrady za rodinným domom alebo do nášho sadu za dedinou a začal by tam napríklad premeriavať stromy, skúmať, či sme ich správne prerezali alebo ošetrili proti škodcom, či sme včas zobrali úrodu, alebo by spočítali, koľko padaniek ešte ostalo pod stromom a potom by nás títo ľudia, ktorých sme v živote nevideli, udávali na úradoch, spisovali rôzne podnety a verejne vyjadrovali podozrenia z porušenia zákonov a predpisov?

V občianskej spoločnosti má samozrejme každý právo zaujímať sa o veci verejné, o dodržiavanie zákona, môže pochybovať o tom, či je v prípade, ktorý ho zaujíma všetko v poriadku, ale myslím, že slušné a korektné je najskôr opýtať sa vlastníka, správcu, právoplatného nájomcu alebo hospodára, čo vykonáva na vlastnom alebo zverenom pozemku a prečo. Nechať si vysvetliť okolnosti, motívy a ciele konania. Iste, ak na druhej strane nie je ochota rozptýliť pochybnosti občana alebo aktivistu, potom je namieste podniknutie ďalších zákonných krokov, ako získať potrebné informácie.

Od vlastníkov lesov ale viem, že prax je iná. Akoby bol les niečím iným ako záhrada, sad, pole alebo iný súkromný majetok. Alebo si majú súkromní vlastníci ohradzovať nielen svoje záhrady, ale aj lesy, aby sme sa v našej demokratickej spoločnosti naučili rešpektovať ich práva? Lesomajitelia v dôsledku dešpektu, ktorého sa im dostáva nielen od ochrancov prírody, aktivistov, ale aj návštevníkov lesov, v súčasnosti začínajú inštalovať závory na začiatkoch údolných ciest a takto sa snažia aspoň zčasti ochrániť to, čo im patrí.

Niektorí farmári už začali s ohradzovaním svojich polí, aby ochránili plodiny pred premnoženou poľovnou zverou a mohli zbierať úrodu z lánov, na dopestovanie ktorej vynaložili nemalé finančné prostriedky. Nechcem si ani predstaviť, čo by to vyvolalo v tejto spoločnosti, keby sa takto rozhodli chrániť svoje investície do zakladania a pestovania lesov ich vlastníci...

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: utorok, 18 február 2020 18:46
Prečítané: 3153
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.