Logo
Vytlačiť túto stránku

Cirkevní lesníci prvýkrát dražili kvalitnú dubovú hmotu. Úspešne

Spoločnosť PRO POPULO Poprad s r.o., obhospodarujúca lesy Spišského biskupstva, zorganizovala od 2. do 7. februára 2020 v Malej Ide pri Košiciach prvú dražbu dubovej hmoty v objeme 85 metrov kubických. S výsledkami dražby sú cirkevní lesníci spokojní a v tomto roku plánujú zorganizovať ešte dve verejné dražby kvalitnej drevnej hmoty.

Doporučený Dubová guľatina na verejnej dražbe v Malej Ide Foto PRO POPULO Poprad s.r.o. Dubová guľatina na verejnej dražbe v Malej Ide

„Drevo sme sa rozhodli ponúknuť na dražbe preto, lebo chceme čo najlepšie zhodnotiť najkvalitnejšie odzemkové časti duba po tom, ako sme v porastoch, obhospodarovaných spoločnosťou PRO POPULO Poprad v tejto lokalite prvýkrát zrealizovali obnovné ťažby. Inšpirovali sme sa úspešnými dražbami kvalitnej drevnej  hmoty, ktoré v našom regióne organizovali v predchádzajúcich rokoch menšie lesnícke subjekty. 

Dražili sme dubovú guľatinu o objeme 85,09 m3 s tržbami 17 937,17 eur bez DPH. Najdrahší výrez bol predaný za 459 eur bez DPH o objeme 2,25 m3. Dražbou dreva získala spoločnosť PRO POPULO Poprad s. r. o. v priemere o 66 eur za kubík bez DPH viac ako z predaja priamym zákazníkom v uplynulých rokoch. Na draženom objeme 85 m3 to predstavuje nárast tržieb 5 615 eur bez DPH,“ hovorí vedúci odborný referent odbytu spoločnosti PRO POPULO Poprad s r. o. Ing. Michal Líška.

Na dražbe sa zúčastnilo šesť subjektov zo Slovenska, z toho štyri boli v dražbe úspešné. V priebehu roku 2020 plánuje spoločnosť PRO POPULO Poprad s r. o. zorganizovať ešte dve verejné dražby dreva - jednu v Spišskom Podhradí v tomto zimnom období a druhú na jeseň, opäť v Malej Ide pri Košiciach. Výsledky skončenej dražby sú verejne dostupné na internetovej stránke spoločnosti.

Jozef Marko

 

 

 

Prečítané: 2456
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.