Logo
Vytlačiť túto stránku

V Česku objavili najstaršiu drevenú stavbu na svete, má vyše 5 000 rokov

Drevená studňa, ktorú českí archeológovia našli pred dvoma rokmi pri záchrannom výskume, je najstaršou pravekou drevenou stavbou na svete. Potvrdil to doterajší výskum archeológov, ktorí objekt datujú do rokov 5 256 až 5 255 pred našim letopočtom, povedal pre Českú televíziu riaditeľ Archeologického centra Olomouc Jaroslav Peška. Nález opisujú v štúdii zverejnenej v časopise Journal of Archaelogical Science. Na Slovensku zverejnila informáciu agentúra TASR a prevzal ju aj portál SME.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Studňu z dubových kmeňov objavili archeológovia v katastri obce Ostrov v Pardubickom kraji. Bola hlboká asi 140 centimetrov a mala štvorcový pôdorys so stranou 80 centimetrov. Jej neolitickí stavitelia opracovali drevené prvky nástrojmi z kameňa, kostí, rohoviny alebo dreva. Zdá sa tiež, že použili aj staršie drevo, ktoré získali z inej stavby. Studňa podľa Pešku nebola na území osady. Tú budú odborníci ešte len hľadať, pričom predpokladajú, že by sa mohla nachádzať blízko miesta, kde objekt našli.

Datovacie metódy potvrdili, že studňa je "v tejto chvíli skutočne najstaršia známa praveká drevená stavba." Jaroslav Peška zároveň pripustil, že tento titul bude zrejme len dočasný. Podobných studní existuje viac, len v Európe je známych približne štyridsať z rovnakého obdobia. Je možné, že niektoré sú ešte staršie ako tá v Česku. Vedci ostatné európske studne ešte nedatovali metódami, ktoré by presne určili ich vek.

TASR ďalej uvádza, že stavba z Čiech sa zachovala vďaka tomu, že celé storočia bola pod vodou v prostredí bez kyslíka. Drevo v takýchto podmienkach spevnelo. Vedci však nemôžu vodu odčerpať, pretože by nález zničili. Teraz prebiehajú reštauračné práce. Tekutinu v dreve postupne nahradia konzervačným prostriedkom. Proces potrvá niekoľko mesiacov. Po ukončení výskumu a prác bude objekt možné zhliadnuť vo Východočeskom múzeu v Pardubiciach.

Prečítané: 1817
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.