Logo
Vytlačiť túto stránku

Certifikácia lesov garanciou kvalitného hospodárenia a dôveryhodného hospodára

Spoločnosť PRO POPULO Poprad obhospodaruje takmer 13 000 hektárov lesov Spišského biskupstva, ktoré sú na celej výmere certifikované schémou FSC. Tá zaväzuje cirkevných lesníkov k hospodáreniu podľa princípov trvalo udržateľného obhospodarovania lesov. V praxi to znamená, že nezávislí audítori z certifikačných orgánov prísne a pravidelne posudzujú, či hospodárenie spoločnosti PRO POPULO Poprad v lesoch Spišského biskupstva zodpovedá ekologickým, ekonomickým a sociálnym štandardom podľa medzinárodne uznaných kritérií.

Doporučený Lesníci z PRO POPULO Poprad dosádzajú dub v Ordzovianskej dubine Foto Jozef Marko Lesníci z PRO POPULO Poprad dosádzajú dub v Ordzovianskej dubine

Vyťažené drevo, spĺňajúce tieto kritériá, je označené logom FSC, aby mohlo byť ďalej sledované počas jeho pohybu v rámci spotrebiteľského reťazca. Je tak dosiahnutá dôveryhodnosť celého systému, ktorého súčasťou je aj spoločnosť PRO POPULO Poprad.

„Audítorská skupina u nás vykonáva veľký audit raz za päť rokov a každý rok prebiehajú opakované, bežné audity. Kontrolované sú všetky činnosti, súvisiace s hospodárením v lesoch. Musíme napríklad dodržiavať opatrenia pri používaní chemických prípravkov v ochrane lesov, ktoré sú prísnejšie ako stanovuje slovenská legislatíva. Čiže niektoré látky, ktoré sú v rámci Slovenska povolené, máme ako držitelia certifikátu FSC zakázané používať.

Vo vzťahu k odberateľom dreva nám prináša certifikát FSC prestíž aj ekonomický efekt, pretože do ceny dreva sa premietajú zvýšené náklady na hospodárenie v lese podľa štandardov FSC. Certifikát FSC nám pomáha aj vo vzťahu ku kontrolám zo strany štátnej správy lesného hospodárstva, i zo strany samotných odberateľov dreva, ktorí si robia vlastné, interné audity vzťahov so svojimi obchodnými partnermi,“  hovorí odborný referent pre správu majetku na ústredí spoločnosti v Spišskej Teplici Ing. Tadeáš Topoli.

Spoločnosť PRO POPULO Poprad patrí medzi takmer 700 certifikovaných subjektov podľa schémy FSC z prostredia drevospracujúceho priemyslu, medzinárodných ekologických organizácií, obchodníkov s drevom, lesníkov a združení z viac ako 70 krajín sveta. Hlavnou myšlienkou FSC je podporovať environmentálne zodpovedné, sociálne prínosné a ekonomicky životaschopné obhospodarovanie lesov. Veľký dôraz sa kladie na presadzovanie prísnych environmentálnych a sociálnych obmedzení lesného hospodárstva. FSC predstavuje štandardizovaný, medzinárodne akceptovaný, funkčný a okamžite dostupný systém. Kľúčovým pilierom certifikačného systému FSC je 10 princípov a 56 kritérií.

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: nedeľa, 02 február 2020 13:38
Prečítané: 1692
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.