Logo
Vytlačiť túto stránku

Projekt vlastníkov lesov na Gemeri má podporiť život na vidieku

Gemerské regionálne združenie vlastníkov neštátnych lesov v súčasnosti implementuje projekt z Operačného programu Efektívna verejná správa pod názovom Optimalizácia verejných politík s dopadom na vidiek. V rámci projektu si združenie kladie za cieľ vytvoriť  metodiku zmysluplného nastavenia legislatívneho rámca, smerovaného k vidieckemu obyvateľstvu, predovšetkým k vlastníkom lesnej poľnohospodárskej pôdy, k subjektom, pôsobiacim v cestovnom ruchu a agroturistike a podobne. Informáciu nám poskytla tajomníčka združenia Anna Figúrová.

Doporučený Lesy na Gemeri Foto Jozef Marko Lesy na Gemeri

„Realizácia projektu, podporeného z Európskeho sociálneho fondu, začala v máji 2018 a jeho ukončenie je naplánované na júl 2020. Jeho cieľom je vytvorenie podmienok pre vzájomný dialóg týchto strán so zákonodarcami, ako tvorcami legislatívy, a to za kvalifikovanej účasti expertov pre jednotlivé oblasti. Vytvorili sme štyri pracovné skupiny pod vedením odborných garantov za účelom analýzy existujúcich právnych noriem a zákonov, nových, resp. upravených podnetov, metodík, legislatívnych úprav a pod. so zameraním na jednotlivé kľúčové témy. Výsledky analýz sú priebežne prezentované a diskutované na informačných podujatiach s obyvateľstvom vidieka, vlastníkmi pôdy, verejným a štátnym sektorom a podnikateľmi, pričom prioritou je konfrontácia dopadu týchto opatrení na ich život a fungovanie,“ uvádza za GRZVNL A. Figúrová.

Dodáva, že výstupom projektu bude vypracovanie štúdie. Tá bude výsledkom analýzy dopadu aktuálneho legislatívneho rámca slovenských a zahraničných politík a ich optimalizácia v prospech vidieckeho obyvateľstva. Výsledky projektu budú odprezentované verejnosti a predložené legislatívnym orgánom k posúdeniu a akceptácii ako materiál s odporúčacím charakterom. 

Gemerské regionálne združenie vlastníkov neštátnych lesov bolo založené v roku 1993 a združuje majiteľov lesov, ako aj právnické a fyzické osoby, vykonávajúce služby v lesníctve na Slovensku. Združenie má aktuálne 46 členov, hospodáriacich na výmere 38 000 hektárov s objemom ťažby na úrovni 120 000 m3 ročne. Cieľom združenia je presadzovať a obhajovať oprávnené záujmy jeho členov  vyplývajúce z  ich vlastníckych a hospodárskych práv k pozemkom.

Prečítané: 2051
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.