Logo
Vytlačiť túto stránku

Rebríček škodcov lesa: 1. lykožrút, 2. vietor a 3. sucho

Podľa Zelenej správy bolo v roku 2018 v dôsledku škodlivých činiteľov poškodených až 5,56 miliónov m3 dreva. Škodcom číslo jeden je podľa údajov Národného lesníckeho centra lykožrút smrekový. Nasledujú vetrové kalamity a škody spôsobené suchom. Informuje o tom dnes Slovenská tlačová agentúra SITA na svojej internetovej stránke WebNoviny.sk v sekcii Náš vidiek.

Doporučený Rozsiahle plochy po vetrovej a podkôrnikovej kalamite v Nízkych Tatrách obnovované miestnymi lesníkmi Foto Jozef Marko Rozsiahle plochy po vetrovej a podkôrnikovej kalamite v Nízkych Tatrách obnovované miestnymi lesníkmi

Lykožrút smrekový má podľa údajov zo Zelenej správy na svedomí viac ako štyri milióny kubíkov dreva len za rok 2018. Približne 1,3 milióna kubíkov poškodil vietor. Ako ďalej uvádza agentpra SITA, medzi ďalšie významné škodlivé činitele patrí iný podkôrny hmyz, huba podpňovka a v neposlednom rade aj sucho a úpal. Škody spôsobené človekom, takzvané antropogénne činitele, poškodili v roku 2018 necelých 30-tisíc kubíkov dreva.

Takže lesy nedevastujú lesníci, nedrancujú ich a nepľundrujú tak, ako sa ich snažia s obľubou nálepkovať ekoaktivisti, ale rozhodujúci podiel na zlom zdravotnom stave lesných porastov na Slovensku majú úplne iné, prírodné činitele...

Správa agentúry SITA dodáva, že najviac stromom škodia imisie, teda škodlivé látky v ovzduší, ktoré stromy zachytávajú. Väčšinou ide o emisie, teda látky, ktoré vypúšťa do ovzdušia priemysel a autá. Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že lesy devastujú aj krádeže, nie je to z hľadiska celkového poškodenia úplne pravda. Aj keď to tak vyzerá, keďže je táto činnosť sústredená na pomerne malé územie. Z celkového pohľadu však ide o minimálne škody.

Slovenské lesy sa v posledných rokoch trápia aj s prírodnými živlami, ktoré lesníci nazývajú abiotické činitele. Ide o prírodné fenomény z neživej prírody. Teda najmä vietor, sucho, či povodne. Medzi biotické činitele patrí napríklad drevokazný hmyz, ale aj parazitické rastliny a huby, ako aj poškodenie divou zverou. V roku 2018 mal najviac škôd na svedomí lykožrút smrekový. Väčšina stromov poškodená biotickými činiteľmi boli práve smreky.

Jozef Marko

Prečítané: 2472
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.