Logo
Vytlačiť túto stránku

Ťaží sa v lesoch viac, lebo voľby...?!

V lesoch v okolí Bratislavy dochádza k necitlivej ťažbe dreva, pri ktorej sú devastované turistické chodníky a likvidované stromy s turistickými značkami. Pre agentúru SITA to vo svojej tlačovej správe uviedlo občianske združenie Iniciatíva Naše Karpaty. Spresnilo, že dochádzať má k tomu v okolí Marianky, Dračieho hrádku alebo na Ceste Hrdinov SNP. Občianske združenie tvrdí, že po ťažbe ostávajú v lesoch holiny, hlboké koľaje, nepriechodné cesty či obité stromy, na čo sa sťažuje aj verejnosť. Informáciu zverejnil aj portál SME.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Je prekvapujúce, že zatiaľ čo pani ministerka pôdohospodárstva alebo pán premiér dávajú vyhlásenia, ako chcú v lesoch podporovať rekreáciu, v samotných lesoch to v týchto dňoch vyzerá presne opačne. Natíska sa preto otázka, čo vedie štátny podnik LESY SR k takejto necitlivej ťažbe a či nie je snaha len rýchlo vyťažiť čo najviac stromov ešte pred parlamentnými voľbami,“ uvádza sa v stanovisku OZ Iniciatíva Naše Karpaty.

Žiaľ, aj takejto konštrukcie sú ľudia v našej spoločnosti schopní, pretože žijú v atmosfére neustáleho podozrievania a nedôvery, najmä v dôsledku káuz a prešľapov politikov. Takže sa môžeme aj nemusíme takémuto útoku na lesnícku robotu čudovať, ale možno by sme sa mali diviť o to menej, že sa skrátka zvolebnieva.

Agentúra SITA ďalej uvádza, že iniciatíva Naše Karpaty dlhodobo žiada, aby sa ťažba v obľúbených rekreačných lesoch znížila, aby bola vykonávaná šetrne a citlivo k prírode aj k rekreačnej infraštruktúre. Požaduje zároveň, aby nebolo ťažené drevo ťahané po turistických chodníkoch a cyklotrasách, aby ťažba neprebiehala v podmočenom teréne a aby bola ťažba vykonávaná účelovým výberom, nie clonnými rubmi, ktoré pripomínajú holorub.

„Riadna starostlivosť o les zahŕňa aj nevyhnutné zásahy, stačí si spomenúť na tragédiu v Nitre práve v oblasti určenej na rekreáciu. V spomínanej lokalite sme realizovali vopred naplánovanú ťažbu, pričom sa odstraňovali aj stromy, ktoré boli poškodené a predstavovali vážne nebezpečenstvo pre ľudí. Každá ťažba sa realizuje na základe schváleného plánu a je pod kontrolou štátnej správy (okresný úrad)," uviedol pre agentúru SITA v reakcii na vzniknutú situáciu Pavel Machava, hovorca š.p. LESY SR.

"Na prevoz dreva sa používa ťažká technika, ktorá môže zanechať na lesných cestách poškodenia (napr. ryhy, resp. tzv. koľaje). Lesné komunikácie sú však bezodkladne po ukončení prác opravené do pôvodného stavu (je to zmluvná povinnosť našich externých dodávateľov). LESY SR rokujú s magistrátom Bratislavy o obmedzení ťažby a posilňovaní rekreačných funkcií bratislavských lesov. Zatiaľ si však magistrát stále nevybral alternatívu hospodárenia," doplnil P. Machava.

Správa agentúry SITA na záver cituje tlačovú správu občianskeho združenia, podľa ktorej lesy Malých Karpát predstavujú ideálne prostredie pre turistiku, beh, cykloturistiku, bežecké lyžovanie, hubárčenie alebo bežné prechádzky v prírode. Na mnohých miestach je koncentrácia návštevníkov mimoriadne vysoká a mimoprodukčná - rekreačná funkcia lesa tam vysoko prevláda nad funkciou hospodárskou. Podľa Iniciatívy Naše Karpaty legislatíva a hospodárske plánovanie štátnych lesov túto skutočnosť ignoruje aj v rekreačne významných lesoch s výnimkami hospodári rovnako ako v lesoch hospodárskych. Rekreácia a šport v prírode sa pritom podľa občianskeho združenia s ťažbou dreva paradoxne nevylučuje, ak je vykonávaná s mierou a šetrnými metódami.

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: štvrtok, 23 január 2020 11:36
Prečítané: 2182
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.