Logo
Vytlačiť túto stránku

Dohodnú sa po dvanásťročných naťahovačkách na vyhlásení PR Pralesy Slovenska?

Návrh na vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska plánuje Ministerstvo životného prostredia SR predstaviť čo najskôr. Mal by pokryť všetky vzácne lokality, pralesy, pralesovité zvyšky aj zachovalé prirodzené lesy. Agentúre TASR to povedal hovorca MŽP Tomáš Ferenčák. 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

"Pri príprave návrhu je kľúčová rozloha, ktorá bude dostatočná pre zaistenie adekvátnej výmery vzhľadom na vzácnosť lokalít, ktorým chceme týmto zabezpečiť dostatočnú ochranu," uviedol T. Ferenčák. Dohodu na návrh rezervácie sa nedarí dosiahnuť so štátnym podnikom LESY SR. Vedúci odboru komunikácie LESY SR Pavel Machava poznamenal, že podnik od začiatku vítal snahu o vyhlásenie rezervácie a od roku 2007 neťažil v daných lokalitách.

"Návrh, ktorý bol predložený v roku 2007, však obsahoval značné rozpory v textovej a mapovej časti. Tieto rozpory sa podarilo prekonať až po 12 rokoch," skonštatovali ochrancovia. Výsledkom rokovania bol v roku 2007 sľub, že lesníci nebudú v lokalitách nijako zasahovať. "Rokovania o právnej ochrane sa odvtedy výrazne neposunuli," hovorí M. Jasík z OZ Prales.

WWF, OZ Prales aj rezort životného prostredia podľa TASR súhlasia, že zrušenie povinného odvodu pre LESY SR vo výške päť miliónov eur by malo viesť k ochrane pralesov a zmenám v lesníckom sektore. "Máme za to, že dané podmienky odstraňujú viaceré pravidelne spomínané výhrady štátnych lesov a teda cesta k dohode by nemala byť z ich strany problematická," podotkol T. Ferenčák.

 

 

Naposledy zmenené: piatok, 06 december 2019 10:39
Prečítané: 2040
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.