Logo
Vytlačiť túto stránku

Za zníženie počtu medveďov v problémových regiónoch je zatiaľ 20 000 ľudí

Od septembra 2019, keď začali byť oficiálne zbierané podpisy pod petíciu za reguláciu početnosti medvedej populácie v problémových regiónoch Slovenska, sa ich podarilo vyzbierať už približne 20 000. Pre agentúru TASR to uviedol predseda petičného výboru a starosta obce Kriváň v okrese Detva Imrich Paľko.

Doporučený Medveď sa bežne vyskytuje aj v Strážovských vrchoch pri Považskej Bystrici Foto Jozef Marko Medveď sa bežne vyskytuje aj v Strážovských vrchoch pri Považskej Bystrici

"Na stránke www.pravdaomedvedoch.sk je zhruba 3 750 podpisov, na fyzických petičných hárkoch je ich však oveľa viac," konštatoval Imrich Paľko. Petícia, za ktorou stojí občianska iniciatíva Pravda o medveďoch, reaguje na udalosti uplynulých mesiacov, keď na Podpoľaní dochádzalo k častému výskytu medveďa priamo v dedinách (napríklad v Očovej či Kriváni), ohrozovania života obyvateľov obcí, ako aj na to, že envirorezort nepovolil výnimky na odstrel tejto šelmy v regióne.

Najnovšie sa stalo problémovým regiónom aj Považie, posledné správy o špacírovaní medveďov v blízkosti Domaniže pri Považskej Bystrici nahnali ľuďom poriadny strach. Podľa genetického výskumu Technickej univerzity vo Zvolene z rokov 2014 - 2016 je na Slovensku 1 255 medveďov. Podobný výskum by sa mal čoskoro uskutočniť znova, ale už dnes sa odborníci zhodujú, že početnosť medveďov od posledného sčítania dramaticky vzrástla. Jedince tejto šelmy pozorujú ľudia na miestach aj v blízkostí miest a obcí, na ktorých ich nikdy doteraz nevideli.

Petícia iniciatívy Pravda o medveďoch je podľa predsedu petičného výboru prioritne adresovaná Ministerstvu životného prostredia SR a jej iniciátori chcú zozbierať čo najviac podpisov, s cieľom predložiť ju aj Národnej rade SR. Petičný výbor oslovil pre podpisy aj rôzne organizácie so žiadosťou o podporu petície, ako napríklad Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku, Slovenský včelársky zväz, Slovenskú  poľnohospodársku a potravinársku komoru, Združenie miest a obcí Slovenska, LESY SR, Slovenskú poľovnícku komoru. Podľa I. Paľka všetky spomínané organizácie vyslovili petícii podporu. Aj v najbližších mesiacoch sa budú iniciátori petície podľa správy TASR ďalej snažiť o získanie čo možno najväčšej podpory pre petíciu v radoch širokej verejnosti.

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: sobota, 07 december 2019 19:39
Prečítané: 2118
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.