Logo
Vytlačiť túto stránku

V tomto roku pokuty nebudú

Nedávno novelizovaný Lesný zákon zakazuje jazdi na bicykli a koňoch mimo lesných ciest a vyznačených trás.

Za porušenie tohto ustanovenia hrozí pokuta až do výšky 5 000 Sk. Proti tomuto zákonu sa zo strany opozície, ale i občianskych aktivistov zdvihla vlna kritiky. Košický denník KORZÁR zisoval, kde sa v bezprostrednom okolí Košíc dá ís do lesa beztrestne na bicykli a koni.

V Košiciach sa nachádza viac ako 460 kilometrov lesných ciest. Julian Tomaštík, riaditeľ košických Mestských lesov, s. r. o., Košice nám povedal, že v slovenských podmiekach je tento počet kilometrov nadštandardný. "Kýmna Slovensku ich je 15 až 18 bežných metrov na hektár, tu až 25 metrov."

Lesnú cestu definuje norma

Lesnú cestu definuje slovenská technická norma. Ide o pozemnú komunikáciu, ktorá je určená na dopravu dreva, osôb, materiálu a prejazd vozidiel požiarnej a zdravotnej služby. Môže slúži aj na iné ciele. "Patrímedzi ne i cykloturistika," povedal Tomaštík. Dodal, že jej šírka má by najmenej tri metre. "Štandardje 4 až 4,5 metra, keďže cez ne musí prejs lesná technika."

Červená na Jahodnú je lesnou cestou

Mestské lesy neuvažujú o označovaní lesných ciest pre turistov. Tomaštík si myslí, že každý priemerný človek vie odhadnú ich šírku. Informoval nás, že z Čermeľa smerom na Bankov je lesný chodník a cyklisti ani kone tam jazdi nesmú. "Počervenej trase z Bankova smerom na Jahodnú je možné jazdi. Paralelne s ňou vedie žltá trasa, ale tam je jazda už zakázaná," vysvetlil nám riaditeľ mestských lesov.

V košických lesoch sa dnes nachádza jediná oficiálna cykloturistická trasa. Ide o 24 kilometrov z Alpínky okolo Jahodnej smerom na Košickú Belú a spä. "Tátotrasa ide aj po lesných chodníkoch. Ďalšie budú pribúda v blízkej budúcnosti po dohode s občianskymi aktivistami."

Tomaštík si však nevie predstavi, že by sa zriadili v takzvanej náraznikovej zóne. "Užspomínaná cesta z Čermeľa na Bankov určite nebude cykloturistickou trasou, keďže ju používa veľa peších turistov. Tá nebude ani na náučných chodníkoch, na ktorých sa nachádzajú zastávky a informácie. Vo vzdialenejších zónach je možné uvažova aj o vytvorení cyklotrás na lesných chodníkoch."

Mapy budú až na budúcu sezónu

Lesy v spolupráci s mimovládnymi organizáciami plánujú pripravi vyznačenie cykloturistických trás. "Navšetkých východiskových bodoch budú na budúcu sezónu umiestnené mapy s vyznačenými trasami," garantoval Tomaštík. Nevedel však poveda, či budú vyznačené i cyklotrasy písmenom "C". "Tobude záleža od financií. Boli by sme radi, ak by sa k tomu pripojili napríklad obchodníci s bicyklami, ale i zdravotné poisovne."

Zatiaľ len dohováranie

Tomaštík doplnil, že v tomto roku bude lesná stráž len dohovára a usmerňova. "Odďalšej turistickej sezóny už budeme k sankciám pristupova inak."

V tomto roku lesy dali na rekonštrukciu lesných ciest približne 15 miliónov a na ich opravu 7 miliónov Sk.

(zdroj: Korzár)

Prečítané: 1851
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.