Logo
Vytlačiť túto stránku

Štátni lesníci vybudovali náučný chodník zo Šumiaca na Kráľovu hoľu

Odštepný závod Beňuš, patriaci pod štátny podnik LESY SR, vybudoval na ceste z horehronskej obce Šumiac smerom na Kráľovu hoľu náučný chodník. Osadil na ňom edukačné tabule s tematikou lesa, ktoré približujú problematiku lykožrúta smrekového, rozdelenie a typy ihličnatých drevín, druhy húb i cicavcov. Turisti sa dozvedia viac aj o prameni rieky Hron či o unikátnej slovenskej technickej pamiatke, ktorou je Chmarošský viadukt pri Telgárte. Lesníci zároveň vytvorili oddychové zóny vo forme drevených prístreškov so stolmi a lavicami. Informujú o tom LESY SR na sociálnej sieti a tieto informácie zverejnila agentúra TASR na stránke Teraz.sk.

Doporučený Jedno zo stanovíšť náučného chodníka zo Šumiaca na Kráľovu hoľu Foto: LESY SR Jedno zo stanovíšť náučného chodníka zo Šumiaca na Kráľovu hoľu

"Turistika nabrala druhý dych, cez víkendy za pekného počasia je na horách pomaly viac ľudí ako v mestách. Lesníci z jednotlivých odštepných závodov na to operatívne reagujú. Novým lesníckym chodníkom sa návštevníci dostanú zo Šumiaca na Kráľovu hoľu. Počas náročného výstupu si na odpočívadlách môžu rozšíriť svoj obzor o problematiku včelstva či liečivých byliniek z lesa pomocou vzdelávacích tabúľ," konštatovala Martina Kovalčíková z Odštepného závodu Beňuš.

Lesníci pripomínajú, že návštevníci si môžu všimnúť mladé zabezpečené porasty, ktoré sú výsledkom spracovanej kalamity z novembra 2004. Podobne by mali vyzerať o pár rokov aj "veľkoplošné holiny", ktoré zanechala veterná a podkôrniková kalamita. "Všetky plochy sú však zalesnené a LESY SR, OZ Beňuš, ich bude svedomito pestovať, aby z nich už o niekoľko rokov vyrástol plnohodnotný les," dodávajú lesníci na sociálnej sieti veriac, že náučné tabule odolajú nielen náporu silného vetra, ale aj vandalizmu a poslúžia verejnosti čo najdlhšie. 

Naposledy zmenené: štvrtok, 21 november 2019 09:41
Prečítané: 2024
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.