Logo
Vytlačiť túto stránku

Počet včelárov a včelstiev stúpa. Aj medzi lesníkmi

Pred storočím v slovenských lesoch platilo - čo horár, to aj včelár. Súčasní lesníci sa postupne vracajú k tejto užitočnej tradícii a činnosti, ktorá do lesa určite patrí. V tejto súvislosti je potešiteľná informácia, že počet včelárov na Slovensku je momentálne najvyšší za posledných 20 rokov. Aktuálne je na území Slovenska registrovaných viac ako 19 150 včelárov s viac ako 305 000 včelstvami. Pred desiatimi rokmi pritom bolo na Slovensku takmer o 100 000 včelstiev a 5 000 včelárov menej. Informovala o tom v tlačovej správe ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Informáciu zverejnila agentúra SITA a prevzal portál SME.sk.

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

"Slovensko je aj vďaka našej intenzívnej štátnej podpore jednou z mála krajín EÚ, kde počet včelárov narastá. Nepoľavíme však ani napriek týmto pozitívnym číslam. Včelárov budeme aj naďalej intenzívne podporovať,“ uviedla v tlačovej správe G. Matečná. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR presadilo nové nariadenie vlády o poskytovaní pomoci na vykonávanie opatrení zahrnutých do vnútroštátneho programu pre sektor včelárstva.

Predchádzalo mu júnové schválenie nového Národného programu stabilizácie a rozvoja slovenského včelárstva Európskou komisiou. Včelári sa tak môžu podľa MPRV SR tešiť na nové, efektívnejšie a modernejšie opatrenia. „Nové včelárske opatrenia sú efektívnejšie, modernejšie a prinášajú aj viaceré novinky. Zlepší sa boj proti škodcom a chorobám včelstiev. Pomoc príde včelárom s obnoveniami stavu včelstiev a agrorezort prispeje aj k rozvoju výskumu," uvádza Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu ministerstva.

Dôležité sú podľa D. Hrežíka aj opatrenia na spoluprácu s orgánom uskutočňujúcim výskum pre monitorovanie zdravotného stavu včiel alebo výskumu ich zdravia, keďže včely trápia parazity, či choroby ako je klieštik, či mor včelieho plodu, ktoré k nám boli dovezené zo zahraničia. Prostriedky budú smerovať aj na monitorovanie vplyvu prípravkov na ochranu rastlín a mnoho ďalších, nových opatrení. "Rozšíri sa takzvaná technická pomoc, ale aj podpora laboratórií, aby Slovensko vedelo lepšie zisťovať regionálny pôvod medu a identifikovať falšovaný med. Práve ten totiž ohrozuje poctivých slovenských včelárov," uzavrel D. Hrežík.

Národný program stabilizácie a rozvoja slovenského včelárstva bol agrorezortom vypracovaný v úzkej spolupráci s reprezentatívnymi organizáciami v sektore včelárstva, ktorý Slovenskej republike schválila Európska komisia 11. júna 2019. Nové „včelárske“ nariadenie vlády bolo schválené v októbri tohto roka. Na základe týchto dokumentov sa počas obdobia troch včelárskych rokov 2019/2020 až 2021/2022 poskytuje finančná pomoc z prostriedkov EÚ a z prostriedkov štátneho rozpočtu na vykonávanie opatrení, ktoré požadovali samotní včelári prostredníctvom svojich zástupcov.

 

 

 

Prečítané: 1854
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.