Logo
Vytlačiť túto stránku

Postreh: Lesníci potrebujú viac takýchto mediálnych príležitostí

Samovývoj v hospodárskych lesoch je podľa lesníkov holý nezmysel, ktorý škodí ľuďom aj zvieratám. Akoby ste na púšti chceli pestovať kukuricu... Takto začína článok v týždenníku Plus 7 dní, v ktorom redaktor Peter Galan opisuje, ako sa stretol s lesníkmi v Čiernom Balogu. Miroslav Pepich, riaditeľ odštepného závodu štátneho podniku LESY SR v úvode článku spomína na kalamitu na Osrblí z roku 1996.

Doporučený Zdravý, zelený a vitálny les ako výsledok jeho odborného obhospodarovania lesníkmi Foto Jozef Marko Zdravý, zelený a vitálny les ako výsledok jeho odborného obhospodarovania lesníkmi

„Pozrite, tamto je kopec Laurencia,“ zastane riaditeľ na úzkej ceste a ukazuje pred seba. „Dnes by ste nepovedali, že bol pred dvadsiatimi rokmi doslova oholený. Je tam živý, zdravý les, ktorý plní všetky funkcie - bráni zosuvu a pohybom pôdy, zadržiava vodu, absorbuje oxid uhličitý, produkuje kyslík. Okrem smreka, ktorý sem neodmysliteľne patrí, je tam smrekovec, jedľa, javor, buk, jaseň. No nie je to nádhera?“ Aj takéto citácie nájdete v článku o práci štátnych lesníkov v týždenníku Plus 7 dní.

Pod týmito riadkami je link na celý článok, uverejnený od 29. októbra aj na webovej stránke spomenutého týždenníka. Lesníci, ktorí ho už čítali a s ktorými som stihol hovoriť, boli milo prekvapení, že kolegovia dostali takýto veľký priestor, aby prezentovali dosiahnuté výsledky a odborné názory. Majú dokonca pocit, že lesníci dostávajú v mienkotvorných médiách čoraz viac možností, aby hovorili o svojej práci a mohli si ju tak obhájiť. Budú však potrebovať ešte veľa takýchto mediálnych príležitostí, aby verejnosť plne porozumela významu lesníckej práce pre les a významu odborne obhospodarovaného lesa pre spoločnosť.

Jozef Marko

https://plus7dni.pluska.sk/domov/stromy-nam-doslova-umieraju-pred-ocami-chceme-cakat-stovky-rokov-kym-priroda-sama-spamata

Naposledy zmenené: štvrtok, 31 október 2019 17:53
Prečítané: 2236
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.