Logo
Vytlačiť túto stránku

Vydarená popularizácia lesníctva z Podolínca

Lesy mesta Podolínec zverejnili včera na svojej internetovej stránke aktualitu pod názvom Aktívne, či pasívne? Mestskí lesníci si hneď na úvod na túto otázku aj odpovedajú: „V Podolínci v tom máme jasno. Ak chceme zdravé a odolné lesy, ktoré budú svoje funkcie plniť nepretržite, bez aktívnej ochrany a obnovy to nepôjde.“

Doporučený Dobrovoľníci sadia novú horu Foto: Lesy mesta Podolínec Dobrovoľníci sadia novú horu

V článku ďalej uvádzajú: „Naše veľké ĎAKUJEME patrí skupine dobrovoľníkov, ktorí v sobotu 19. októbra v mestských lesoch vysadili viac ako tisíc bukov a javorov. Vďaka nim tak na mieste nepôvodných, vetrom, podkôrnikom, či hubami poškodzovaných smrečín vyrastie nový, zmiešaný les.

Vydarenej akcie sa zúčastnilo celkom devätnásť ľudí a okrem samotnej výsadby sa dozvedeli napríklad aj to, že v našich polohách sa najlepšie darí jedľovo bukovým lesom, čo je to podpňovka, premena, či ako sa správne vykonáva jamková sadba. Ešte raz priatelia, ďakujeme, odviedli ste skvelú prácu.“

Nasleduje vysvetlenie zmienených pojmov: „PREMENA (zmena drevinového zloženia porastu) je postup, ktorý lesníci tradične používajú k zvyšovaniu rôznorodosti a ekologickej stability lesov, či k obnove alebo rekonštrukcii poškodených porastov.

PODPŇOVKA je huba, ktorá upcháva stromom "cievy" a spôsobuje ich odumieranie. Najviac oslabuje a poškodzuje smreky v nižších polohách, mimo areálu ich prirodzeného rozšírenia. Najúčinnejšia prevencia aj obrana proti nej je práve zmena drevinového zloženia porastov.

JAMKOVÁ SADBA... príďte nabudúce, uvidíte, vyskúšate.“

Článok dopĺňajú fotografie s názornými ukážkami toho, ako sa má vysádzať nová hora. Jednu z nich radi uverejňujeme aj na stránke Lesmedium.sk. Chceme tak vyzdvihnúť vydarený príklad popularizácie lesníckej práce z Lesov mesta Podolínec.

Jozef Marko

Naposledy zmenené: štvrtok, 24 október 2019 15:58
Prečítané: 2213
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.