Logo
Vytlačiť túto stránku

Premiér dnes prisľúbil vlastníkom lesov stretnutie ešte v novembri

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska dnes zorganizovala pred výjazdovým zasadnutím Vlády SR v Kežmarku zhromaždenie vlastníkov lesov, aby opätovne požiadala Vládu SR o bezodkladnú masívnu pomoc pre slovenské lesy na zmiernenie prírodných katastrof, vyvolaných suchom a „lykožrútovým morom“, ako uvádza vo svojom vyhlásení, ktoré odovzdal premiérovi Petrovi Pellegrinimu a masmédiám predseda ÚNIE Milan Ovseník. Premiér P. Pellegrini prisľúbil prítomným lesomajiteľom, že sa s nimi a kompetentnými ľuďmi, ktorí majú riešiť ich problémy, stretne na Úrade Vlády SR ešte v novembri tohto roka.

Doporučený Premiér pred výjazdovým zasadnutím Vlády SR v Kežmarku v rozhovore s nespokojnými vlastníkmi lesov Foto Jozef Marko Premiér pred výjazdovým zasadnutím Vlády SR v Kežmarku v rozhovore s nespokojnými vlastníkmi lesov

Vo aktuálnom vyhlásení ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska sa uvádza:  

„Už v minulom roku, presne 23.10.2018 sme požiadali vládu o masívnu pomoc slovenským lesom, ktoré stíhajú prírodné katastrofy posledných pätnásť rokov. Nechceme vyplakávať nad výkyvmi počasia, ktoré nám nechce ako objektívny fakt, výrazne ovplyvňujúci aj vizuálny stav lesov, akceptovať slovenská verejnosť a ani politici. Na základe vlastného mapovania škôd, spôsobených vetrom a suchom, ktorému významne sekunduje pôdkorny hmyz, likvidujúci celé spoločenstvá zelených stromov, hlásenia jednotlivých drobných obhospodarovateľov sú však katastrofálne a situácia je kritická.

Toto potvrdzujú aj informácie o alarmujúcom stave európskych, najmä ihličnatých lesov (Česko, Nemecko, Rakúsko), pričom kompetentné orgány prijímajú bezodkladné riešenia. Nemecko nastavilo od roku 2018 okamžité opatrenia v rámci podpory zo SPOLKOVÉHO KLIMATICKÉHO FONDU s alokáciou 500 miliónov eur. Česko v týchto dňoch spúšťa pomoc neštátnym obhospodarovateľom lesov -  FINANČNÝ PRÍSPEVOK NA ZMIERNENIE DOPADOV PODKÔRNIKOVEJ KALAMITY V LESOCH – za straty v štvrtom štvrťroku 2017 a 2018 v celkovej výške cca 1,5 miliardy českých korún, čo v aktuálnom kurze predstavuje 58 miliónov eur, ktoré vyplatia v roku 2020 a ďalšia miliarda českých korún (40 mil. eur) ich ešte čaká za straty roku 2019.

Preto sa opätovne obraciame na vládu Slovenskej republiky so žiadosťou o  bezodkladnú masívnu pomoc slovenským lesom na zmiernenie prírodných katastrof vyvolaných vetrom a suchom s troma požiadavkami:

V rámci V ý z v y na predkladanie žiadostí o poskytnutie podpory v lesnom hospodárstve na plnenie mimoprodukčných funkcií lesov v roku 2019 alokovať 20 miliónov eur, ktoré budú vyplatené na základe podaných žiadostí dotknutých obhospodarovateľov lesov do konca roku 2019 ( dopad na lesné celky napr. Prešov, Bardejov, Snina, Stropkov, Svidník, Gelnica, Revúca, Rožňava, Stará Ľubovňa, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Poprad, Liptovský Mikuláš, Brezno, Banská Bystrica, Čadca...)

Do 29. februára 2020 vyhlásiť  V ý z v u na predkladanie žiadostí o poskytnutie podpory v lesnom hospodárstve na plnenie mimoprodukčných funkcií lesov v roku 2020, kde bude alokovaných 20 miliónov eur, ktoré budú vyplatené na základe podaných žiadostí dotknutých obhospodarovateľov lesov do 30.6.2020

Zriadiť krízový štáb pre riešenie mimoriadnej situácie lesov Slovenska – úradníci, odborníci, obhospodarovatelia lesov (Účelne zanalyzovať stav lesov, riziko poškodenia a stav škodcov zmonitorovania ochrany lesov, posúdiť opodstatnenosť a vplyv pasívneho manažmentu, navrhnúť výsadby druhov stromov odolných voči suchu a zmiešať ich podľa rôznych potrieb a charakteristík, navrhnúť zlepšenie schopnosti lesných pôd ukladať vodu a významne zintenzívniť hygienu lesa (napríklad rýchle odstránenie materiálu pre škodlivé organizmy z lesných porastov). Je to mimoriadne významné pre otvorenie diskusie - ako pomôcť lesom Slovenska, postihnutých klimatickými zmenami.“

Jozef Marko

Prečítané: 2799
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.