Logo
Vytlačiť túto stránku

Mediálna prestrelka k novele zákona o lesoch

Pripomienkovanie novely zákona o lesoch vyvolalo mediálnu prestrelku. Hovorca prezidentky Slovenskej republiky Martin Strižinec pre TASR uviedol, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nemá pravdu, keď hovorí, že vypustením formálneho inštitútu odvolania z novely zákona o lesoch prišlo k oslabeniu postavenia mimovládnych organizácií oproti pôvodnému návrhu. “Ministerstvo totiž zamlčalo, že v návrhu pripustilo iba možnosť zásadne okliešteného odvolania bez odkladného účinku, takže o účinnej možnosti nápravy v skutočnosti nemožno hovoriť,” povedal M. Strižinec a jeho vyjadrenie zverejnil portál Hlavnespravy.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Práve ministerstvom navrhnutá úprava by podľa M. Strižinca často fakticky zhoršila postavenie mimovládnych organizácií a verejnosti – počas odvolacieho konania by sa mohli realizovať povolené činnosti, ale verejnosť by až do rozhodnutia o odvolaní z dôvodu povinnosti vyčerpania opravných prostriedkov mala obmedzenú možnosť obrátiť sa na súd so správnou žalobou a požiadať o odklad účinkov tak, ako to môže urobiť dnes už bezprostredne po vydaní rozhodnutia.

Ako sme už informovali, Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka 18. októbra vyjadril prekvapenie agrorezortu, že napriek predchádzajúcim dohodám s mimovládnym sektorom schválenie pripomienok prezidentky v Národnej rade SR 15. októbra znemožnilo podávať odvolania mimovládnych organizácií voči rozhodnutiam orgánov štátnej správy lesného hospodárstva, čím oproti pôvodnému ministerskému návrhu oslabilo ich postavenie a práva.

Agrorezort vtedy uviedol, že sa nestotožňuje s pripomienkami uplatnenými prezidentkou. Svojím vetom a pripomienkami navrhla podľa neho vypustiť z novely zákona o lesoch práve to ustanovenie, ktoré garantuje právo verejnosti ako zúčastnenej osoby podať odvolanie v správnom konaní. Prijatím tejto pripomienky prezidentky teda procesné postavenie zúčastnených osôb zostáva na súčasnej úrovni a neposilní sa o právo podať odvolanie v správnom konaní. Znenie navrhované rezortom bolo pritom v rámci medzirezortného pripomienkového konania k zásadným pripomienkam verejnosti odkomunikované a vzájomne odsúhlasené, napríklad aj s mimovládnou organizáciou Via Iuris, v ktorej prezidentka pôsobila.

 

Prečítané: 1867
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.