Logo
Vytlačiť túto stránku

Štátni ochranári pod paľbou kritiky aktivistov. Tí chcú účinnejšiu ochranu prírody, nie chaos

Návrh konkrétnych systémových zmien v ochrane prírody na Slovensku a otvorenie širšej verejnej diskusie o týchto zmenách má priniesť nový projekt s názvom Chceme lepšiu a efektívnejšiu ochranu prírody.  V nasledujúcich dvoch rokov ho uskutoční občianske združenie Prales v spolupráci s iniciatívou My sme les. Ako agentúre SITA povedal podpredseda OZ Prales Juraj Vysoký, štátna ochrana prírody je na Slovensku neefektívna a nefunguje tak, ako by mala. Správa agentúry SITA na túto tému je zverejnená na internetovej stránke WebNoviny.sk.

Doporučený Príroda chránená na Šumave... Ilustračné foto Jozef Marko Príroda chránená na Šumave...

 „Už nestačia len malé, čiastkové zmeny, na Slovensku potrebujeme reformu ochrany prírody,“ vyhlásil J. Vysoký. Náklady na projekt sú vyčíslené na takmer 100 000 eur, pričom približne 90 000 bude hradených z fondov Európskeho hospodárskeho spoločenstva, ktoré financujú Lichtenštajnsko, Island a Nórsko.

Projekt, ktorý by mal byť ukončený v roku 2021, sa podľa slov J. Vysokého v prvom rade zameria na analýzu existujúcej sústavy chránených území na Slovensku a vypracovanie návrhu na jej prehodnotenie. Systém chránených území na Slovensku je podľa Vysokého chaotický. Existujú tu národné parky, chránené krajinné oblasti, prírodné rezervácie, európske územia Natura 2000 či chránené vtáčie územia, ktoré sa často prekrývajú a majú rôzne stupne ochrany, čo v konečnom dôsledku spôsobuje v niektorých prípadoch chaos.

„Na papieri sa zdá, že toho chránime veľa, no v skutočnosti to tak nie je,“ zdôraznil s tým, že na Slovensku treba viac území s vyšším stupňom ochrany. Projekt sa bude zaoberať aj kompetenciami v oblasti ochrany prírody, pričom správy chránených oblastí by podľa J. Vysokého mali dostať viac právomocí.

Často totiž podľa OZ Prales o dôležitých veciach nerozhodujú ochranári, ale okresné či krajské úrady, ktoré patria pod ministerstvo vnútra. Čo sa týka národných parkov, tie by podľa J. Vysokého mali sami spravovať štátne pozemky na ich území, a nie LESY SR, ako je tomu teraz.

Pre verejnosť sa má v rámci projektu uskutočniť niekoľko seminárov a workshopov na túto tému. Súčasťou projektu bude podľa Vysokého aj kampaň s cieľom získania verejnej podpory pre navrhované systémové zmeny a vytvorenie „spoločenskej objednávky“ na tieto zmeny.

V rámci projektu sa ochranári plánujú aktívne zapojiť aj do tvorby novej, štátnej Koncepcie ochrany prírody a krajiny do roku 2030. Na tento účel vytvoria expertnú pracovnú skupinu. Súčasťou projektu budú v neposlednom rade aj kontrolné aktivity zamerané na sledovanie míňania finančných zdrojov na ochranu prírody.

Ochranári budú monitorovať napríklad verejné obstarávania Štátnej ochrany prírody SR, zverejňované objednávky aj realizované projekty. „Podozrivé zistenia budeme priebežne zverejňovať,“ vyhlásil J. Vysoký. Cieľom je poda neho vytvorenie verejného tlaku na zmysluplnejšie a efektívnejšie míňanie finančných prostriedkov.

 

Prečítané: 1940
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.