Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesníci a ochrancovia prírody sa dohodli na zachovaní výnimočnej Ordzovianskej dubiny

Cirkevní lesníci zo spoločnosti Pro Populo Poprad s r. o., ktorá obhospodaruje lesy Spišského biskupstva a štátni ochrancovia prírody zo Správy Národného parku Slovenský raj sa po odborných konzultáciach dohodli na zachovaní vzácneho ekotypu duba zimného v lokalite Ordzovianska dubina na Spiši. V piatok 11. októbra túto dohodu potvrdili priamo v lesnom poraste.

Doporučený Cirkevní lesníci a štátni ochrancovia prírody po výsadbe v Ordzovianskej dubine Foto Jozef Marko Cirkevní lesníci a štátni ochrancovia prírody po výsadbe v Ordzovianskej dubine

Dva tucty zamestnancov oboch subjektov spoločne vysadili na oplotenej ploche s výmerou jedného hektára (z dôvodu ochrany pred zverou, pretože žalude likvidujú diviaky a mladé stromčeky ohryzáva jelenia zver) 800 krytokorenných sadeníc duba zimného, vypestovaných v lesnej škôlke Pro Popula v Spišskej Teplici z reprodukčného materiálu, získaného z Ordzovianskej dubiny.

„Rozhodli sme demonštrovať záujem vlastníka – Spišského biskupstva na zachovaní pôvodných lesov pestovaním duba zimného z genetického materiálu, ktorý je tu stáročia a je pre túto lokalitu špecifický. So Správou Národného parku Slovenský raj dlhodobo úspešne spolupracujeme nielen na tomto projekte. Naša spolupráca je dôkazom toho, že ak si sadnú za rokovací stôl odborníci a dokážu si vydiskutovať problémy, tak nachádzajú riešenia, prospešné pre prírodu aj spoločnosť,“ uviedol riaditeľ a konateľ spoločnosti Pro Populo Poprad, s r.o. Ing. Jozef Jendruch, PhD.

„Vnímam tento počin ako prelomový. Lesníci z Pro Popula ako prví budú pestovať pôvodný dub z tejto lokality, ktorá je vzácna kombináciou výskytu duba, lipy a javora i kombináciou rastlín teplomilných, typických pre dubiny a rastlín chladnomilných, ktoré sa vyskytujú vo vyšších nadmorských výškach subalpínskeho pásma. Z fytocenologického hľadiska ide teda o unikátnu lokalitu a my ochranári sme preto veľmi vďační tunajším lesníkom, že sa ju rozhodli zachovať,“ povedal riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Ing. Tomáš Dražil, PhD.  

Jozef Marko

Prečítané: 2407
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.