Logo
Vytlačiť túto stránku

Mesto Vysoké Tatry žije kvôli medveďom v strachu

Obyvatelia a turisti mesta Vysoké Tatry žijú v neustálom strachu. Čoraz viac ich totiž ohrozujú premnožené medvede, ktoré hľadajú potravu v blízkosti obydlí a hotelových či reštauračných zariadení. Kým v roku 2010 zaznamenali Vysoké Tatry 97 hlásení výskytu medveďov priamo v meste, o päť rokov neskôr to už bolo 248 a tento rok sa ich počet vyšplhal na vyše 700. Masmédiá o tom dnes informoval na tlačovej konferencii primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Primátor mesta Vysoké Tatry J. Mokoš hovorí o alarmujúcom stave. „V takejto závažnej situácii sa Vysoké Tatry ešte nikdy nenachádzali. Z pohľadu kompetencií mesta sme urobili všetko, čo sme mohli. Viac už urobiť, bohužiaľ, nevieme. Stav je natoľko závažný, že sa už skutočne bojím o životy domácich aj turistov.“

V tlačovej správe mesta Vysoké Tatry sa ďalej uvádza, že premnoženie medveďov nie je len vecou samosprávy. Je potrebné, aby sa riešením situácie zaoberali štátne inštitúcie ako rezort životného prostredia, Štátne lesy TANAPu, či  Vláda SR. „Na kompetentné štátne orgány sme len v roku 2019 zaslali viac ako 10 upozorňujúcich listov a žiadostí o riešenie tejto situácie. Obrátili sme sa aj na Vládu SR, pre ktorú by ochrana života ľudí mala byť priorita,“ povedal Ján Mokoš.

Keďže situácia je mimoriadne závažná, mesto potrebuje návrhy od inštitúcií aj vlády čo najskôr. Ako avizoval primátor, je potrebné realizovať viacero krokov, ktoré mestu a jeho obyvateľom pomôžu. Napríklad je potrebné začať dvakrát ročne monitorovať stav medvedej populácie. Následne, na základe dát vypracovať odborný posudok na únosnosť územia na aktuálny stav - medvedia populácia by sa mala v rámci úživnosti biotopu regulovať. Je potrebné zvážiť zmenu legislatívy o ochrane prírody a krajiny – najmä čo sa týka zmeny spôsobu vydávania výnimiek a zmeny doby jarného a jesenného lovu.

A je tiež nutné zlepšiť prácu zásahového tímu, ktorý musí najmä pri stretoch s medveďmi reagovať pružnejšie. „Ministerstvo životného prostredia by taktiež mohlo zriadiť fond pre preventívne opatrenia ako napríklad budovanie elektrických ohradníkov v zastavaných územiach obce. Mesto Vysoké Tatry a ja ako primátor budeme vo všetkých navrhnutých krokoch nápomocní. Už naozaj nie je čas čakať – tento problém vyriešime jedine spoločne, nemôže zostať len na pleciach našej samosprávy,“ dodal primátor. 

Mesto sa snaží premnoženiu medveďov celoročne predchádzať. Neustále sa vylepšujú staré opatrenia, či sa zavádzajú nové. Medzi najzásadnejšie opatrenia patrí napríklad neustále skvalitňovanie odpadového hospodárstva. „Budujú sa nové kontajnerové stojiská a dezinfikujú sa kontajnery, preškoľujú sa taktiež zamestnanci, ktorí zodpovedajú za vývoz komunálneho odpadu, stavajú sa elektrické oplotenia a zvýšil sa aj dohľad mestskej polície,“ vraví náčelník mestskej polície Miroslav Kolodzej. Ako ďalej dopĺňa, medvede najviac lákajú časti Starý a Nový Smokovec a Tatranská Lomnica, keďže ide o najfrekventovanejšie miesta vo Vysokých Tatrách. 

Medzi opatrenia, ktoré mestu pomôžu v budúcnosti riešiť situáciu s medveďmi, patrí taktiež vzdelávanie a osveta obyvateľov. „Pomohlo by, kedy bola do učebných osnov zaradená aj problematika medveďov a taktiež by sme uvítali dohľad štátnych inštitúcií na dodržiavanie pravidiel pri reštauračných a hotelových zariadeniach, ktoré pomáhajú znižovať výlety medveďov do tých častí miest, kde žijú a pracujú ľudia,“ uzatvoril primátor Vysokých Tatier. 

 

Naposledy zmenené: pondelok, 07 október 2019 16:46
Prečítané: 1738
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.