Logo
Vytlačiť túto stránku

Mapy lesných ciest stoja tisíce korún

Mapy lesných ciest zverejnené na internete sú pre cyklistov v teréne nepoužiteľné a papierové zoženú len vo Zvolene. Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že prvýkrát v histórii urobilo servis pre cyklistov zverejnením máp na internete, lebo taká podrobná mapa 40-tisíc kilometrov lesných ciest nikdy k dispozícii zatiaľ nebola.

Zamlčalo, že internetová stránka s mapami je nastavená tak, aby si ich bežný používateľ počítača nevedel vytlači. Cyklista si ich môže pozrie doma na počítači a do terénu vyrazí s prázdnymi rukami. Mapy sľubovalo ministerstvo po kritike zákona o lesoch, ktorý platí od prvého septembra. Podľa neho cyklisti a jazdci na koni môžu jazdi v lese jedine po lesných cestách. Nesmú vstupova na chodníky ani voľne do lesa mimo ciest. Podľa máp by sa však vedeli orientova, ktorú cestu v lese môžu používa a ktorú nie.

„Komu nepostačí mapa na internete, môže sa obráti na Národné lesnícke centrum a vyžiada si mapu konkrétneho územia. Po dohode so správcom alebo vlastníkom lesa si cyklisti môžu vyznači vlastnú cyklotrasu," argumentuje hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Magdaléna Králová.

Mapy by mal poskytova zvolenský Ústav lesných zdrojov a informatiky. Jeho riaditeľ Igor Morong hovorí, že mapy vedia urobi na objednávku v digitálnej aj papierovej podobe a posla do týždňa poštou. Mapa jedného lesného hospodárskeho celku stojí od 300 do 500 korún. Lesných hospodárskych celkov je na Slovensku vyše 330. Cyklista by tak za jednotlivé mapy všetkých hospodárskych celkov zaplatil najmenej stotisíc korún.

Cyklistom novela sažila podmienky. Minulý týždeň napríklad zrušili Slovenský pohár v orientačnej cyklistike. Opozícia od začiatku hovorí, že nové pravidlá pre cyklistov a jazdcov na koni v lesoch sú nezmyselné.

Magdaléna Králová sa bráni, že „novela zákona o lesoch je pomerne pravicová norma. Chráni prírodu a vlastníctvo. Pravicová strana, ktorej prioritou by mala by ochrana súkromného vlastníctva, kritizuje prijatie pravicového zákona".

Podobný zákaz bicyklova sa mimo lesných ciest platí aj v Rakúsku, Čechách, Nemecku, Nórsku, Maďarsku a ďalších krajinách.

(zdroj: Pravda)

Prečítané: 1282
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.