Logo
Vytlačiť túto stránku

LESY SR vyzývajú Erika Baláža, aby povedal, kto kradne v štátnych lesoch

Štátny podnik LESY SR zareagoval včera tlačovou správou na rozhovor s Erikom Balážom, ktorý uverejnil Denník N  24. septembra pod názvom: Minister životného prostredia nemôže urobiť nič proti biznis záujmom Smeru a SNS. LESY SR považujú slová E. Baláža za veľmi vážne obvinenia a sú pripravené podniknúť všetky kroky, aby boli páchatelia vypátraní a prísne potrestaní.

Doporučený Generálne riaditeľstvo LESY SR š.p. v Banskej Bystrici Foto Jozef Marko Generálne riaditeľstvo LESY SR š.p. v Banskej Bystrici

Publikujeme celú tlačovú správu š. p. LESY SR.  Na jej konci je zverejnený link na rozhovor s E. Balážom v Denníku N. Mgr. Pavel Machava, hovorca LESY SR, š. p. sprostredkoval masmédiám stanovisko najväčšieho lesníckeho subjektu na Slovensku v nasledujúcom znení.

Z tohto článku vyberáme jednu konkrétnu pasáž:

„Nedopadne to tak, že štátne lesy budú mať záujem zaradiť väčšie časti lesa do bezzásahových zón, keďže budú dostávať za ne od štátu úhradu ujmy?

Je to možné. Ale neočakávam to, najväčšou motiváciou, prečo štátny podnik ťaží intenzívne aj v chránených územiach, je podľa môjho názoru kradnutie. Ak by štát vyplatil majetkovú ujmu, prídu na účet čisté peniaze, a nik ich nevie z účtu nepozorovane zobrať. Ak sa v lese kradne, je to iné. Mizne drevo, ktoré nie je poriadne evidované, a nabalia sa konkrétni ľudia.

To je silné tvrdenie…

Hovoril som s množstvom ľudí z vnútra štátnych lesov, opisovali mi praktiky, ako sa predáva drevo vyššej kvality za cenu dreva nižšej kvality, na jeden lístok ide viac kamiónov a podobne. Boli aj kauzy opísané v médiách. Tu neďaleko z Čierneho Váhu „zmizlo“ deväťsto kamiónov s drevom.

Zmizlo?

Bola to pred pár rokmi kauza. Začalo sa to vyšetrovať, až rezort pôdohospodárstva povedal, že to bola vraj chyba v evidencii. Takže podľa nich niekto zaevidoval deväťsto kamiónov a potom zistil, že sa pomýlil. Takých indícií je veľa.

Bol aspoň jeden prípad kradnutia v lesoch doriešený do fázy vyšetrenia a potrestania vinníkov?

Myslím, že áno, ale neevidujem to. Neboli to veľké ryby. Ale späť k tomu, prečo nemohol vniknúť dobrý zákon o ochrane prírody. Keď som chodil na ministerstvo vyjednávať za iniciatívu My sme les, pochopil som, že minister nemôže nič zásadné urobiť. Už vtedy sme dávali nejaké návrhy a minister Sólymos mi vraví, že on to nemôže predložiť do vlády.“

Vedenie LESY SR vníma tvrdenia pána Baláža o kradnutí v štátnom podniku LESY SR veľmi vážne.

„Je v záujme nás všetkých, aby sa takéto podozrenia dôkladne vyšetrili. Apelujeme preto na pána Baláža, aby poskytol polícii konkrétne informácie o tom, kto a kedy mal v našom podniku kradnúť. Ak sa takéto tvrdenia preukážu, prijmeme okamžite tie najprísnejšie opatrenia“, povedal generálny riaditeľ LESY SR Ing. Marian Staník.

LESY SR vyzývajú pána Baláža, aby poskytol orgánom činným v trestnom konaní konkrétne dôkazy o tých tvrdeniach, ktoré uviedol v rozhovore pre Denník N. Pokiaľ tak neurobí, LESY SR sami podajú podnet na políciu, aby prešetrila tvrdenia pána Baláža. 

Rozhovor v Denníku N s Erikom Balážom: https://dennikn.sk/1594917/erik-balaz-minister-zivotneho-prostredia-nemoze-urobit-nic-proti-biznis-zaujmom-smeru-a-sns/?ref=list 

 

Naposledy zmenené: štvrtok, 26 september 2019 15:25
Prečítané: 2225
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.