Logo
Vytlačiť túto stránku

Hranice Karpatských bukových pralesov v pripomienkovom konaní. V Ruskom chcú lesomajitelia lokalitu UNESCO chrániť sami

Návrh na úpravu hraníc slovenskej časti Karpatských bukových pralesov, ktorý má zabezpečiť ich účinnú ochranu, posunulo ministerstvo životného prostredia do pripomienkového konania. Výbor pre Svetové dedičstvo UNESCO totiž opakovane vyzval Slovensko, aby zabezpečilo primeranú ochranu Karpatských bukových pralesov a vytýčilo presné hranice, v ktorých sa bude najprísnejšia ochrana dodržiavať. V opačnom prípade hrozí, že lokalitu by mohli pre nedostatočnú ochranu vyňať zo Zoznamu svetového dedičstva. Aktuálne o tomto vývoji informuje agentúra SITA, jej správu zverejnil Korzár Horný Zemplín. V časopise LES & Letokruhy sme venovali tejto téme nedávno celú rubriku.

Doporučený Ukážka biotopu v Karpatských bukových pralesoch Foto: LESY SR, š.p. Ukážka biotopu v Karpatských bukových pralesoch

Ako sa ďalej uvádza vo včerajšej správe agentúry SITA, problematika nedostatočne chráneného vzácneho územia sa ťahá už 12 rokov. Problematickým bol už samotný nominačný projekt predložený v roku 2007. Envirorezort informuje, že v projekte sa totiž uvádzali dve odlišné rozlohy územia. Kým v texte sa uvádzalo 5,7 tisíca hektára, v mapovej časti bolo zakreslených len 3,5 tisíca hektára. Práve nejasné vymedzenie územia komplikovalo aj zaistenie adekvátnej ochrany.

Ministerstvu životného prostredia sa podľa jeho tvrdenia podarilo nájsť dohodu, že na asi 4 450 hektároch bude platiť prísny bezzásahový režim. Toto územie bude tvoriť jadrovú zónu lokality UNESCO. Prísna nárazníková zóna, teda ochranné pásmo, kde nebude možné vykonávať výruby, bude mať výmeru ďalších zhruba 2 325 hektárov. A širšia nárazníková zóna, kde sa bude môcť hospodáriť len v obmedzenej forme v súlade s princípmi prírode blízkeho spôsobu obhospodarovania, bude mať výmeru vyše 13 100 hektárov. Envirorezort vysvetlil, že takéto vymedzenie územia je výsledkom rokovaní s rezortmi pôdohospodárstva a obrany a tiež s neštátnymi vlastníkmi. Ministerstvo im ponúklo všetky dostupné možnosti - od odkúpenia pozemkov, cez dlhodobé nájmy či náhrady za bežné obhospodarovanie.

Podľa informácií, ktoré poskytol agentúre SITA envirorezort, zostáva vyriešiť už len približne stohektárové územie, ktorého vlastníci síce súhlasia so zaradením do UNESCO, no nesúhlasia so všetkými podmienkami, ktoré z toho vyplývajú. Neprijali tiež ani jednu z možností náhrady.

V prípade, že vlastníci ponuku neprijmú, ministerstvo územie s názvom Šípková nezaradí do zoznamu UNESCO. „Ctíme súkromné vlastníctvo, no už nemožno ďalej čakať. Je nevyhnutné hranice územia a ich ochranu konečne vyriešiť," podotkol minister životného prostredia Lázsló Sólymos. Prírodná rezervácia Šípková s 5. stupňom ochrany sa nachádza v katastrálnom území vysťahovaných obcí Ruské a Smolník nad Cirochou.

Lesopoľnohospodárske a urbárske pozemkové spoločenstvo Ruské so sídlom v Snine pred dvoma mesiacmi informovalo listom ŠOP SR, Správu národného parku Poloniny o tom, že „vlastníci LPUPS Ruské v súlade s rozhodnutiami valných zhromaždení z rokov 2018 a 2019 zamietajú vami ponúkanú dohodu, ktorou chcete pod koberec zamietnuť množstvo neriešených problémov a krívd, na ktoré vás už niekoľko rokov intenzívne upozorňujeme. Zároveň Vám oznamujeme, že trváme na lokalite UNESCO v Lesnom celku Ruské. Opätovne uisťujeme všetkých zainteresovaných, že zabezpečíme jej ochranu aj bez zvyšovania stupňov ochrany za primeranú finančnú náhradu.“

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: sobota, 14 september 2019 14:57
Prečítané: 1466
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.