Logo
Vytlačiť túto stránku

Likvidácia diviakov naberá na obrátkach

Likvidáciu diviakov v rámci opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných (AMO) chcú čo najskôr zrealizovať aj vo zvernici Karná v okrese Sobrance. Tamojšiu zvernicu, ktorá je určená na chov danielej a diviačej zveri, prevádzkujú LESY SR, š.p. Štátni lesníci včera informovali masmédiá o tom, ako mienia postupovať. Informácie o tom zverejnili okrem iných aj tlačové agentúry TASR a SITA. 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

"Je to najväčšia zvernica na východnom Slovensku, má skoro 400 hektárov. Počet kusov diviačej zveri sa dá len ťažko odhadnúť, predpokladáme výskyt 50 až 80 kusov. Od začiatku platnosti opatrení sme odlovili už 18 kusov," uviedol pre novinárov riaditeľ Odštepného závodu Sobrance LESY SR, š. p.  Marián Sejna a dodal: "Realizujeme personálny aj poplatkový lov, následne ulovené diviaky uskladňujeme v chladiacom zariadení a odoberáme vzorky, ktoré do 24 hodín alebo do najbližšieho pracovného dňa posielame na expertízu." Do veľkého chladiaceho boxu, zriadeného v tomto roku v areáli odštepného závodu, sa zmestí viac ako 30 kusov zveri.

Likvidáciu diviakov zabezpečuje štátny podnik LESY SR vo zvernici na základe rozhodnutia veterinárneho úradu. "V prvom kole nastúpili naši vlastní zamestnanci a ďalej sme v jednaní s externým prostredím. Chceme zrealizovať ultrarýchlo poplatkové lovy a utlmiť čo najskôr celú diviačiu populáciu v tejto zvernici," priblížil obchodný riaditeľ z generálneho riaditeľstva LESY SR, š.p. Tomáš Klouček. Konštatoval, že ide o opatrenia na ochranu ďalších chovov, aby sa zabránilo ešte väčším negatívnym dôsledkom šírenia AMO na hospodárstvo krajiny.

Prečítané: 1944
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.