Logo
Vytlačiť túto stránku

Fotografie, ktoré objavujú les

Porota vybrala najlepšie fotografie národného kola súťaže Objavuj les, objavuj PEFC, ktoré zabojujú o medzinárodnú cenu PEFC fotograf roka 2019. Les ako miesto oddychu, zážitkov a pracovné prostredie, tak znela téma 3. ročníka fotosúťaže Objavuj les, objavuj PEFC 2019. Zadanie bolo výzvou nielen pre súťažiacich, ale aj pre samotnú porotu. Tá okrem kvality prihliadala aj na tematickú relevantnosť záberov. Päť víťazných fotografií vybrala porota v zložení Dominik Belica (fotograf), Boris Pekarovič (fotograf) a Daniela Hovorková (PR konzultant PEFC Slovensko) z celkového počtu 75 prihlásených záberov.

Doporučený Víťazná fotografia národného kola fotosúťaže PEFC Slovensko Víťazná fotografia národného kola fotosúťaže PEFC Slovensko

Všetky víťazné snímky postupujú do medzinárodného kola súťaže o cenu „PEFC fotograf roka 2019.“ Dvanásť najúspešnejších fotografií z celého sveta bude zverejnených v medzinárodnom kalendári PEFC na rok 2020. „Do svetového výberu TOP 12 sa Slovensko dostalo už dvakrát. Verím, že zábery talentovaných slovenských fotografov oslovia medzinárodnú porotu aj tento rok,“ uviedol doc. Ing. Hubert Paluš, PhD., národný sekretár PEFC Slovensko. 

Kto zvíťazil?

1.       cena: Peter Vörös - Three generations

2.       cena: Martin Šebesta - Západ slnka nad lesom

3.       cena: Anton Potaš - Edov jeden deň v lese IV

4.       cena: Slavko Hudák - Ranné lúče

5.       cena: Miroslav Mydlo - Život v pohybe

Autori a ich svet

Víťazná snímka Petra Vörösa vznikla počas prechádzky Kremnickými vrchmi. "Počas turistiky s mojimi kamarátmi som zbadal tento nádherný pohľad, na ktorom sú tri generácie turistov a to starý otec, syn a vnuk. Je dobré vštepovať deťom lásku už odmalička, uviedol v prihláške autor fotografie. Martin Šebesta fotil na Poľane a jeho Západ slnka nad lesom je „pozdravom posledných slnečných lúčov nad korunami stromov.“ Les plný zaujímavých vecí spoznal počas jedného dňa malý Edo, ktorému patrí tretia cena. Pôsobivá hra jesenných ranných lúčov nad korunami stromov posunula Slavka Hudáka medzi TOP 5. „Zabúdame na obyčajné veci, ktoré nás robia šťastnými,“ napísal pod svoj záber Miroslav Mydlo, autor v poradí piatej fotky Objavuj les, objavuj PEFC 2019, ktorá postupuje do medzinárodného kola súťaže o cenu PEFC fotograf roka 2019.

Medzinárodné kolo súťaže

Víťaz súťaže „PEFC fotograf roka 2019“získava účasť na „PEFC týždni certifikácie lesov 2019“ v nemeckom Würzburgu alebo finančnú hotovosť vo výške 2 000 CHF. Spolu 12 najlepšie umiestnených fotografií bude vystavených počas „PEFC týždňa certifikácie lesov 2019“ v nemeckom Würzburgu v novembri 2019 a aj na ďalších miestach sveta v rokoch 2019 a 2020. 12 najlepších fotografií bude zároveň zverejnených v kalendári PEFC „Experience Forests, Experience PEFC“ na rok 2020.

O súťaži

Medzinárodná rada PEFC každoročne vyhlasuje fotografickú súťaž „PEFC fotograf roka,“ ktorej hlavnou témou je les. Súťaž sa koná v rámci členských krajín PEFC po celom svete. Na Slovensku súťaž prebieha pod názvom „Objavuj les, objavuj PEFC.“ Výsledných Top 5 fotografií národných kôl súťaže postupuje do medzinárodného finále. 

Autor: Daniela Hovorková, PEFC Slovensko

 

 

Prečítané: 1908
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.