Logo
Vytlačiť túto stránku

Varovanie pred dopadmi klimatických zmien. Týka sa aj lesov

Svet musí prehodnotiť spôsoby, akými zabezpečuje potravu pre obyvateľstvo a spravuje lesy, pastviny a zdroje, s cieľom vyhnúť sa nedostatku potravy a najhorším možným vplyvom klimatických zmien. Vyplýva to zo správy Medzivládneho panelu o zmene klímy (IPCC), o ktorej informovali včera agentúry AFP a DPA a na Slovensku publikovala tieto informácie agentúra TASR.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Vedci v správe upozorňujú na nárast teploty nad zemským povrchom. Varujú, že svet v tejto súvislosti čelí hrozbe sucha, lesných požiarov, topeniu trvalo zamrznutej pôdy a nevyváženému zásobeniu potravinami. Poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a ďalšie ľudské činnosti, využívajúce pôdu, zodpovedajú za 23 percent emisií skleníkových plynov, vytvorených ľuďmi.

IPCC podporuje celosvetový posun smerom ku konzumácii väčšieho množstva rastlinnej stravy a menej mäsa, čo by mohlo znížiť emisie skleníkových plynov z chovu hospodárskych zvierat a uvoľniť pôdu na jej udržateľnejšie využitie. Panel takisto vyzval na obmedzenie strát a odpadu z potravy určenej na konzumáciu - tie podľa odhadov spôsobujú najmenej osem percent ľuďmi vyprodukovaných emisií skleníkových plynov.

Výsledkami správy sa majú podľa tlačových agentúr AFP, DPA a TASR zaoberať svetoví lídri na klimatickom summite OSN 23. septembra tohto roka v New Yorku.

Prečítané: 1903
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.