Logo
Vytlačiť túto stránku

Čína vo veľkom nakupuje české drevo

Záujem Číny o drevo z Česka v poslednom období prudko vzrástol. Od januára do mája tohto roka putovalo z krajiny našich západných susedov do Číny viac než 350-tisíc ton nespracovaného dreva, čo je takmer trojnásobok objemu z minulého roka. Tohtoročný vývoz dreva z Česka do najväčšej ázijskej ekonomiky dosiahol hodnotu takmer 1,1 miliardy Kč (43,07 milióna eur). Včera o tom informovala tlačová agentúra TASR a jej správa sa objavila na portáli Trend.sk. 

Doporučený Schnúce stromy v smrečinách, napadnutých podkôrnym hmyzom Foto Jozef Marko Schnúce stromy v smrečinách, napadnutých podkôrnym hmyzom

Čína sa tak tento rok stala podľa TASR treťou najväčšou vývoznou destináciou čerstvo vyťažených, ľahko opracovaných stromov a podľa štatistík Českého štatistického úradu (ČSÚ) len tesne zaostáva za Nemeckom. Lesníci si pochvaľujú nenáročnosť čínskych klientov aj lepšie ceny. „Vzhľadom na prebytok dreva na európskom trhu je Čína vďaka svojej absorpčnej kapacite pre nás a celkovo pre všetkých exportérov zaujímavým obchodným partnerom,“ povedala Eva Jouklová, hovorkyňa štátneho podniku Lesy Českej republiky.

Podľa ľudí z tohto odvetvia berú Číňania české drevo v balíku bez ďalších kvalitatívnych požiadaviek. „Jedinou podmienkou pre nich je, aby sa drevo zmestilo do kontajnerov. Tie merajú 12 metrov, takže drevo režeme na 11,8 metra, aby sa dali zatvoriť dvere,“ opísal pre denník E15 biznis s čínskymi partnermi zdroj, ktorý si želal zostať v anonymite. Podľa neho je jediným limitujúcim faktorom vývozu do Číny kapacita prepravy. Číňania okrem toho dobre platia. „Ponúkaná cenová hladina je vzhľadom na zmienený kritický stav európskeho trhu s drevom zaujímavá,“ dodáva hovorkyňa Lesov ČR Eva Jouklová.

Podľa lesníkov sa do Číny predáva kubík smrekového dreva, čo zodpovedá hmotnosti zhruba 750 kilogramov čerstvého dreva, za ceny od 1000 do 1300 Kč. „Nemci alebo Rakúšania ho odoberajú za ceny zhruba o 15 percent nižšie,“ povedal stredočeský lesný hospodár Miroslav Pacovský. Do Číny putuje najmä drevo vyťažené v dôsledku podkôrnikovej kalamity. Čínska ekonomika je od dreva vysoko závislá. Navyše stále hľadá náhradu za medziročne viac než 40-percentný prepad dodávok z USA, spôsobený obchodnou vojnou.

V správe TASR sa ďalej uvádza, že v Česku sa podľa odhadov lesníkov môže tento v roku 2019 vyťažiť pre problémy s podkôrnym hmyzom až 50 miliónov kubíkov dreva, bežná ťažba sa pritom pohybuje okolo 16 miliónov m³. Najviac surového dreva vyviezlo Česko tento rok do Rakúska, a to za 2,7 miliardy Kč. Do Nemecka putovalo drevo za takmer 1,5 miliardy Kč.

 

Prečítané: 2026
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.