Logo
Vytlačiť túto stránku

OSN: Lesy a drevo majú zásadný význam

Ochrana životného prostredia vrátane klímy, zabezpečenie potravín pre rastúcu populáciu ľudstva, udržateľný a inkluzívny hospodársky rast, odstránenie chudoby a zvyšujúcich sa ekonomických a sociálnych nerovností, ako aj rešpektovanie ľudských práv sú komplexné a navzájom súvisiace výzvy. Zhodli sa na tom členovia Politického fóra na vysokej úrovni pre udržateľný rozvoj (HLPF), ktorí v New Yorku na pôde Organizácie Spojených národov (OSN) diskutovali o lesoch. Agentúru TASR o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Lesné ekosystémy majú zásadný význam pre udržateľný rozvoj globálnej spoločnosti a v boji proti zmene klímy," zdôraznil v rámci globálneho zasadnutia HLPF Boris Greguška, súčasný predseda Fóra o lesoch OSN. Ako zástupca tejto globálnej platformy OSN, ktorá zodpovedá za agendu svetových lesov, prezentoval kľúčový význam opatrení medzinárodného spoločenstva na zastavenie odlesňovania a degradácie lesov vo svete, podporu udržateľného využívania a ochrany existujúcich lesov a zvyšovania výmery lesov. „Práve tieto opatrenia sú kľúčové pre zachovanie a podporu úlohy lesov pri viazaní uhlíka a znižovaní emisií oxidu uhličitého v atmosfére," cituje TASR B. Gregušku.  

 „Významnú úlohu pri zmierňovaní zmeny klímy zohrávajú aj výrobky z dreva, ktoré dokážu počas svojho životného cyklu viazať uhlík a zároveň predstavujú alternatívu v priemysle a stavebníctve v porovnaní s energeticky omnoho náročnejšími materiálmi, akými sú napríklad betón, oceľ alebo plasty. Výroba dreva a výrobkov z neho teda nezaťažuje životné prostredie, vrátane klímy v takej miere, ako výroba toho istého množstva betónu alebo ocele," vysvetlil pre TASR B. Greguška, ktorého si ako odborníka z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vybrali za predsedu Fóra o lesoch členské štáty OSN v máji 2018.

Naposledy zmenené: streda, 24 júl 2019 11:59
Prečítané: 1970
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.