Logo
Vytlačiť túto stránku

ZSD SR: Čo najviac kvalitného dreva spracujme doma a nevyvážajme prácu za hranice

Spracovatelia dreva na Slovensku majú podľa slov generálneho sekretára Zväzu spracovateľov dreva SR (ZSD) Petra Zemaníka v súčasnosti veľký problém s kvalitou dodávanej guľatiny, pretože ako na Slovensku, tak aj v okolitých krajinách, spracovávajú lesníci veternou i podkôrnikovou kalamitou napadnuté porasty.  Tie nedokážu vyprodukovať kvalitnú guľatinu v požadovaných normách pre ďalšie spracovanie na lepené drevo, lepené nosníky alebo krížom lepené veľkoplošné dosky. Vyhlásenie ZSD SR citovala dnes agentúra TASR.

Doporučený Lepené drevo vyrobené z kvalitnej guľatiny Foto Jozef Marko Lepené drevo vyrobené z kvalitnej guľatiny

P. Zemaník pre TASR ďalej uviedol, že na Slovensku existuje niekoľko menších výrobcov materiálov, ktoré sa používajú na výrobu a montáž drevodomov, no nie sú schopní dodávať materiály v požadovanom termíne a kvalitách. Výrobcovia drevostavieb sú preto odkázaní na dovoz zo zahraničia."Nie je to problém know-how. Skôr si myslíme, že sme vskutku "zaspali" a neinvestovali do veľkokapacitných výrobných prevádzok, ktoré by boli schopné konkurovať objemom, a tým aj cenou. Producenti materiálov pre drevostavby sú spravidla veľké nadnárodné koncerny, ktoré sa už roky špecializujú na takúto činnosť, a preto dokážu vyrábať vo veľkých objemoch a efektívne. Trh s drevostavbami sa na Slovensku rozvíja veľmi dynamicky. Preto by sme aj v Zväze spracovateľov dreva SR uvítali, keby sa podarilo čo najviac domácej strategickej suroviny spracovať s vyššou pridanou hodnotou u nás. Aby sme si prácu nevyvážali von,“ povedal pre TASR generálny sekretár ZSD SR

Slovenskí drevostavbári sú podľa neho schopní vyrábať svoje drevené montované domy v porovnateľných a konkurencieschopných cenách s okolitým zahraničím, o čom svedčí fakt, že svoje produkty dokážu aj vyvážať a stavať či v Maďarsku, Rakúsku aj Nemecku. Konečná cena drevostavby však nezáleží v prvom rade od ceny dreva a drevených komponentov, ktoré sa do nej dostanú, ale vo veľkej miere ju určujú aj technológie, technické zariadeniu budov, ktoré pomáhajú dosiahnuť požadované energetické štandardy budovy.

 

 

 

Prečítané: 1307
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.