Logo
Vytlačiť túto stránku

Negatíva vývozu dreva zo Slovenska sa darí znižovať, tvrdí agrorezort

V roku 2018 bolo zo Slovenska vyvezených  2 099 000 m³ surového dreva, čo bolo o 83 000 m³ viac ako v roku 2017, ale menej než v rokoch 2008 až 2016. Vyplýva to zo Zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR za minulý rok. "Obhospodarovatelia lesa vyviezli 443 300 m³, teda 21,1 % z celkového objemu vývozu. Zvyšných 78,9 % vyviezli nelesnícke subjekty, najmä obchodné spoločnosti. Vývoz dreva smeroval predovšetkým do okolitých krajín EÚ, teda do Českej republiky, Rakúska, Poľska a Maďarska, uvádza sa v Zelenej správe za rok 2018.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

V exportných dodávkach ihličnatých aj listnatých sortimentov surového dreva prevládali výrezy I. až III. triedy akosti - ihličnaté drevo v objeme 860 000 m³ (41 %) a listnaté drevo v objeme 468 000 m³ (22,3 % celkového vývozu). V objeme vývozu sortimentov surového dreva je zahrnutá aj ťažba dreva na nelesných pozemkoch, ktoré majú charakter lesa (tzv. biele plochy). Zelenú správu situje tlačová agentúra TASR.

Na územie Slovenska bolo v roku 2018 podľa Zelenej správy dovezených 1 395 000 m³ surového dreva, čo je o 468 000 m³, teda o 50,5 % viac ako v roku 2017. Agrorezort v Zelenej správe koštatuje, že tak pokračuje pozitívny trend zvyšovania dovozu dreva, spojeného s nárastom dovozu cennejších sortimentov listnatých a ihličnatých výrezov I. až III. triedy akosti. V ihličnatom surovom dreve prevládal dovoz z Českej republiky. Listnaté surové drevo smerovalo na Slovenasko najmä z Poľska.

"Vo vývoji zahraničného obchodu so sortimentmi surového dreva možno pozorovať pozitívne tendencie znižovania ich vývozu a zvyšovania dovozu sortimentov vyššej kvality. Postupne sa tým znižujú negatíva vývozu dreva zo Slovenska, medzi ktoré patrí najmä relatívne vysoký podiel exportu kvalitnejšieho domáceho dreva (najmä sortimenty ihličnatého dreva I. až III. triedy akosti), ktoré sa vyvážajú bez ďalšieho spracovania v tuzemsku. Pridaná hodnota sa tak tvorí v zahraničí, kde spracovanie dreva vytvára pracovné príležitosti a domáca ekonomika tým prichádza o daňové príjmy a príjmy z odvodov," konštatuje v Zelenej práve ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a cituje ho vo svojej správe tlačová agentúra TASR.

Prečítané: 2054
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.