Logo
Vytlačiť túto stránku

Výročie kalamity, na ktorú sa vďaka lesníkom dávno zabudlo

LESY SR, š.p. uverejnili na sociálnej sieti informáciu o tom, že 8. júla uplynulo 23 rokov od vetrovej kalamity, ktorá zasiahla veľkú časť lesov, prevažne na Horehroní. Za krátku chvíľu desiatich minút došlo vplyvom vetra k vyvráteniu a poškodeniu takmer 1,5 milióna m³ dreva na ploche takmer 2 890 hektárov.

Doporučený Obnovené kalamitné plochy z roku 1996 na Osrblí v roku 2016 Foto: LESY SR Obnovené kalamitné plochy z roku 1996 na Osrblí v roku 2016

Po spracovaní jej následkov bolo na vzniknutých holinách vysadených 8,6 milióna sadeníc nových stromčekov rôznych druhov drevín. Na ďalšej štvrtine plôch sa nový les obnovil prirodzene sám. Dnes na týchto plochách nájdeme už nový zmiešaný les a holé plochy si pripomíname už len na fotografiách, píše v krátkej informácii štátny podnik LESY SR a uverejňuje pre porovnanie fotografie s vtedajším a terajším stavom plôch, ktoré zasiahla ničivá víchrica v roku 1996.

Obnovené kalamitné plochy napríklad na Osrblí a ďalších lokalitách sú názorným príkladom toho, že lesníci dokážu využiť svoje odborné skúsenosti a nasadiť všetky potrebné kapacity na to, aby kalamitu spracovali a na jej mieste vypestovali zdravý, zelený a vitálny les.

Jozef Marko

Naposledy zmenené: piatok, 12 júl 2019 13:20
Prečítané: 2791
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.