Logo
Vytlačiť túto stránku

Prekáračky k zákonu o poľovníctve pokračujú

Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv (RPPS) SR opakovane vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby vládou schválený zákon o poľovníctve v navrhovanom znení stiahli z legislatívneho procesu. Masmédiá o tom informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. RPPS SR podľa nej dôrazne upozorňuje, že navrhovaný zákon môže zmariť šance na oživenie poľnohospodárstva na Slovensku a spôsobí ešte väčšie škody v poľnohospodárstve a krajine.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

"Po rokoch čakania konečne nastupujeme na pozitívny trend postupného ozdravovania agropotravinárstva na Slovensku. Aj preto je obzvlášť zásadné, aby Vláda SR a Národná rada SR prijímali také zákony, ktoré poľnohospodárom pomôžu zlepšiť podnikateľské prostredie," tvrdí RPPS v správe TASR. Zákon o poľovníctve, ktorý schválila Vláda SR a čaká na rokovanie poslancov parlamentu však podľa Rady nerieši zásadný, roky kumulujúci sa problém zvyšovania škôd premnoženou poľovnou zverou. Premnožená raticová zver je jeden zo zásadných problémov, ktorý ohrozuje udržateľnosť poľnohospodárskej výroby na dvoch tretinách územia Slovenska.

Pokiaľ poslanci nestiahnu návrh zákona o poľovníctve z ďalšieho legislatívneho procesu, akékoľvek dodnes prijaté opatrenia v prospech agropotravinárstva sa podľa RPPS v konečnom dôsledku môžu minúť účinku. Rada je naďalej presvedčená, že navrhovaný zákon v súčasnej podobe nevyvíja takmer žiadny tlak na znižovanie premnožených stavov zveri a tým nerieši výrazné škody na poľnohospodárskych plodinách.

Rada je naďalej pripravená pokračovať v skutočne odbornej diskusii o zákone o poľovníctve s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, členmi Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, a aj ďalšími poslancami parlamentu. RPPS SR tvorí päť najreprezentatívnejších organizácií v agropotravinárskom sektore Slovenska, a to SPPK, Agrárna komora Slovenska, Potravinárska komora Slovenska, Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností a Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska.

MPRV SR pre TASR 13. júna v reakcii na tlačovú besedu Vidieckej platformy, Spolku farmárov Slovenska a Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska, ktorí nesúhlasia s návrhom zákona o poľovníctve uvádza, že pri tvorbe zákona o poľovníctve spolupracovalo so všetkými zúčastnenými stranami, ktoré mali rôznorodé predstavy. Agrorezort si vypočul argumenty poľnohospodárov, lesníkov, ochranárov i poľovníkov a navrhuje prijateľný kompromis, zameraný na zavedenie spravodlivého systému, uvádza ministerstvo.

"Aj poľnohospodári musia začať aktívne pracovať na takých opatreniach, ktoré budú minimalizovať škody. Nie je možné, aby sadili napríklad kukuricu v obrovských lánoch až po hranicu lesa a potom sa čudovali, že takéto tzv. 'hody' zver lákajú," konštatovalo MPRV SR. "Postupy, ako znížiť atraktívnosť polí pre zver, sú známe, treba ich len aplikovať. Poľovníci zasa musia zintenzívniť prácu na udržateľnej početnosti poľovnej zveri vo svojich revíroch," uzatvoril agrorezort.

Prečítané: 2051
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.