Logo
Vytlačiť túto stránku

Stanovisko: Krivdu na lesoch nemožno naprávať krivdou na ľuďoch

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny je prezentovaná v masmédiách ministrom životného prostredia ako veľký úspech ochrany prírody, ktorá bude môcť zastaviť ťažbu dreva v národných parkoch. Stanovisko predsedu Urbáru Vrbica Ing. Jána Mikuláša, CSc., spoluautora hromadných zásadných pripomienok k návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktoré tvorcovia tejto legislatívnej zmeny nezobrali do úvahy, však ponúka aj iný pohľad.

Doporučený Pohľad na hrebene časti Nízkych Tatier zo sedla Besník Foto Jozef Marko Pohľad na hrebene časti Nízkych Tatier zo sedla Besník

"Aj ja ako občan a vlastník lesných pozemkov v Národnom parku Nízke Tatry vítam úsilie  ministra životného prostredia L. Sólymosa o zlepšenie stavu ochrany lesov v NAPANT-e. Nesúhlasím však s jeho názorom, že "prvú etapu zvýšenia ochrany našich národných parkov, či skôr znormalizovania pomerov v najvzácnejších prírodných lokalitách, máme za sebou".

Prvou etapou mala byť jasná dohoda s vlastníkmi lesov, ktorí ich aj užívajú. Veď napríklad v spomínanom Národnom parku Nízke Tatry štát vlastní iba 54,9 % výmery lesov. Ostatné lesy sú v súkromnom vlastníctve (pozemkové spoločenstvá, obce a mestá, cirkev). V najprísnejšom 5. stupni ochrany prírody je až 74% lesov neštátnych.

Obmedziť ich ústavné právo vlastniť a užívať svoj majetok možno len na základe dohody a za primeranú náhradu. S touto otázkou sa zákon č. 543/2002, ani jeho 28. novela vôbec nevysporiadali. Veď krivdu na lesoch nemožno naprávať inou krivdou na ľuďoch. Na takúto novelu by som ja osobne nemohol byť hrdý ani teraz, ani po rokoch. A to ešte za stavu, kedy štát štedro dotuje zmulčované trávne porasty, kde sa tráva nechá zhniť."

Stanovisko predsedu Urbáru Vrbica, ktorý má sídlo v Liptovskom Mikuláši, zverejnila na svojom facebookovom profile dnes ráno ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska. 

Prečítané: 2170
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.