Logo
Vytlačiť túto stránku

Postreh: Vratké stoličky riaditeľov mestských lesov

Verejnoprávna televízia odvysielala pred dvoma dňami reportáž o tom, ako jeden z poslancov Mestského zastupiteľstva v Levoči podal návrh na odvolanie riaditeľa Lesov mesta Levoča, hospodáriacich dlhodobo so ziskom na ploche 6 300 hektárov. Poslanec ako dôvod predloženého návrhu uviedol podozrenia z rozkrádania dreva. Nepredložil žiadne dôkazy. Hovoril o tom, že sa rozprával s miestnymi lesníkmi, pilčíkmi a odberateľmi dreva a vlastne iba tlmočil ich názory. Slovná prestrelka na rokovaní mestského zastupiteľstva nakoniec dopadla tak, že poslanci takýto návrh neschválili a sám poslanec, ktorý ho predložil zaň nehlasoval.  

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Primátor Levoče na záver reportáže povedal, že keď má poslanec dôkazy o tom, že niekto niečo spreneveril, alebo došlo k trestnému činu, je povinný podať trestné oznámenie. Autorka reportáže dodala, že kontroly Najvyššieho kontrolného úradu, finančnej správy a hlavného kontrolóra mesta nič negatívne v levočských mestských lesoch nepreukázali, preto primátor dôvod na opätovné kontroly nevidí.

Vo Zvolene sa snažia mestskí poslanci odvolať riaditeľa Lesného podniku mesta Zvolen už niekoľko mesiacov. Zatiaľ neúspešne, pretože primátorka sa ho rozhodla vo funkcii podržať a nepodpísala uznesenie mestského zastupiteľstva o jeho odvolaní. Chce mať právnu istotu. Indície a dohady o vážnych pochybeniach a porušení zákona, ako o nich doteraz hovoril Klub nezávislých poslancov, primátorke na odvolanie nestačia.

Začiatkom mája zverejnila agentúra SITA informáciu o tom, že primátorka najnovšie uložila konateľovi Lesného podniku mesta Zvolen, aby odstránil nedostatky, zistené hlavným kontrolórom mesta. Nezávislý znalec má preskúmať prípadné škody, ktoré mohli vzniknúť mestu. Zároveň nechala preskúmať prokurátorovi súlad uznesenia o zmenách v mestských spoločnostiach. Práve na základe týchto výstupov bude možné rozhodnúť o ďalších krokoch. Zákon musí platiť pre všetkých – tak pre konateľa Lesného podniku mesta Zvolen, pre poslancov mestského zastupiteľstva, i pre mňa ako primátorku. Osobne som v súlade so zákonom vždy konala a vždy aj budem,“ povedala pre SITA primátorka Zvolena s tým, že tento prípad nebude žiadnou výnimkou.

O tom, aké vratké sú stoličky riaditeľov mestských lesov svedčí fakt, že v Bratislave a Košiciach skončili na svojich pozíciách už vo februári tohto roka...  

Jozef Marko

Naposledy zmenené: štvrtok, 09 máj 2019 11:18
Prečítané: 2345
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.