Logo
Vytlačiť túto stránku

Mestské lesy Košice pomáhajú pri Ružíne chrániť žaby

Mestské lesy Košice a. s. sa podieľajú už viac ako desať rokov v spolupráci so Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky a  dobrovoľníkmi na záchrane žiab počas jarnej migrácie v okolí vodnej nádrže Ružín. Výnimkou nie je ani tento rok. Z Mestských lesov Košice je iniciátorkou a koordinátorkou tejto záslužnej spolupráce Ing. Ivana Fabianová. Inštaláciu dočasnej zábrany a jej následnú demontáž technicky zabezpečujú zamestnanci mestských lesov. V minulosti sa Mestské lesy Košice podieľali na realizácii opatrení, smerujúcich k záchrane žiab aj v Malej Lodine, tam od nich štafetu prevzala obec.

Doporučený Zábrany na ochranu žiab popri ceste pri Ružíne Foto: Mestské lesy Košice Zábrany na ochranu žiab popri ceste pri Ružíne

Košickí mestskí lesníci si uvedomujú, že obojživelníky patria v tomto čase tiahnutia medzi najohrozenejšie skupiny živočíchov. Hoci sa ich u nás vyskytuje len sedemnásť druhov, majú v prírodných ekosystémoch svoje nezastupiteľné miesto. Nízky počet druhov a stav ich ohrozenosti v celosvetovom meradle sú však alarmujúce. Pre väčšinu obojživelníkov je charakteristická tzv. vernosť miestu, kde sa vyvinuli z vajíčka. Znamená to, že sú schopné rozmnožovať sa len na týchto miestach a v prípade premiestnenia na inú lokalitu môžu stratiť nielen schopnosť rozmnožovania, ale môžu dokonca aj zahynúť. Z množstva iných negatívnych vplyvov je práve táto vlastnosť príčinou hromadného úhynu žiab na cestných komunikáciách v obdobiach ich migračných ťahov, pričom z hľadiska masovosti je najnebezpečnejším jarný ťah dospelých jedincov zo zimovísk na miesta rozmnožovania.

„Našim spoločným cieľom je zabezpečiť prežitie čo najvyššieho počtu jedincov ropuchy bradavičnatej (Bufo bufo L.) a skokana hnedého (Rana temporaria L.) na jednom z kritických úsekov ich migračného koridoru v časti medzi kempingom Zlatník a Ružínskym mostom. Preto staviame na tomto úseku dočasnú ochrannú sieť, resp. zábranu z plastovej fólie v dĺžke asi 250 metrov pozdĺž krajnice štátnej cesty. Následne zbierame a prenášame zachytené jedince cez vozovku smerom k vodnej ploche. Podľa potreby, vyplývajúcej z množstva zachytených jedincov, prenášame žaby v denných i nočných hodinách. Súčasťou zabezpečenia ochrany migrujúcich jedincov je aj osadenie schváleného dočasného dopravného značenia“, informoval riaditeľ spoločnosti Mestské lesy Košice a. s. Ing. František Beli.

 

 

Prečítané: 2161
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.