Logo
Vytlačiť túto stránku

Žiadna púšť! Vitálne mladé lesné porasty

Keď prednedávnom padlo 50 hektárov podkôrnikmi napadnutého lesa v Zákopčí na Kysuciach, bili rozhorčení laici na sociálnych sieťach na poplach a predpovedali, že po zelených smrečinách ostane kvôli lesníkom v tejto lokalite iba holá púšť. Už viac ako 15 rokov spracovávajú lesníci z Odštepného závodu Čadca š. p. LESY SR lykožrútom zničené smrečiny na stovkách hektárov a úspešne obnovujú oveľa väčšie kalamitné plochy ako vznikla aktuálne v Zákopčí najmä bukom, smrekom, jedľou a javorom. Takže z kalamitných holín nie sú a nebudú žiadne púšte, ale zalesnené plochy so zabezpečenými a vitálnymi lesnými kultúrami.

Doporučený V popredí skôr, v pozadí neskôr zalesnené kalamitné plochy na Kysuciach Foto Jozef Marko V popredí skôr, v pozadí neskôr zalesnené kalamitné plochy na Kysuciach

O skúsenostiach kysuckých štátnych lesníkov s obnovovaním rozsiahlych kalamitných plôch pri Oščadnici na Dedovke, pod Veľkou Račou, v Tichej, na Magure, Kozinci, Čerteži a v ďalších lokalitách, pripravujeme reportáž do časopisu LES a Letokruhy. Dočítate sa v nej, že lesníkom sa v tejto oblasti darí na veľkých plochách pestovať mladé lesné kultúry s pestrým drevinovým zložením a využívať pri tom vhodne prirodzenú i umelú obnovu lesných porastov. Darí sa im  natoľko, že niektoré mladé lesné kultúry, ktoré vysadili, už čakajú v nasledujúcom decéniu prvé výchovné zásahy.

Jozef Marko

Prečítané: 4337
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.