Logo
Vytlačiť túto stránku

Zonácia TANAP-u má byť zhodou medzi stovkami subjektov. Realita alebo utópia?

Samospráva, podnikatelia a ďalšie záujmové skupiny vo Vysokých Tatrách volajú po ukončení procesu zonácie Tatranského národného parku, ktorý trvá už desať rokov. Znamená to, že stále nie sú jasné pravidlá, čo sa kde v TANAP-e môže a čo nie. Miestni popisujú pre masmédiá súčasný stav ako neriadený chaos cez výnimky. Rezort životného prostredia argumentuje tým, že dlhoročné zdržanie v príprave finálnej verzie dokumentu spôsobili neustále nové a nové požiadavky tých, ktorí majú na danom území nejaký záujem. Zonácia TANAP-u je podľa aktuálneho vyjadrenia ministerstva životného prostredia jeho prioritou, ale dnes nedokáže povedať, kedy bude tento proces ukončený, pretože podľa rezortu je nevyhnutné nájsť zhodu medzi stovkami subjektov.

Doporučený Vysoké Tatry Ilustračné foto Jozef Marko Vysoké Tatry

Len pre zaujímavosť, Asociácia horských sídiel žiada zapracovať do zonácie TANAP-u desať percent zastavaného územia navyše, aby mohli bez výnimiek dobudovať pre domácich a návštevníkov potrebnú infraštruktúru a služby. Podnikatelia v cestovnom ruchu a developeri zase žiadajú v zonácii zväčšiť územie v TANAP-e, určené na dobudovanie zjazdoviek, lanoviek a dopravných uzlov, o pol percenta. Nazvali to rozumný rozvoj. V súčasnosti podľa nich nie je vo Vysokých Tatrách žiadny rozvoj možný. Podľa Štátnych lesov TANAP-u neschválenie zonácie určite komplikuje život všetkým na území TANAP-u. A tak by sme mohli pokračovať.

Otázka znie, či je vôbec reálne vyhovieť všetkým, resp. dosiahnuť, aby výslednú podobu zonácie akceptovali aj tí, ktorým nebude vyhovené v požadovanom rozsahu. Odpoveď je pomerne jednoduchá: je to utopická predstava. A tak je veľmi pravdepodobné, že proces prípravy zonácie bude týmto spôsobom pripravovať ministerstvo ďalšie dlhé roky...

Jozef Marko

 

Prečítané: 2190
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.