Logo
Vytlačiť túto stránku

Poznámka: Zem spieva. Stále a celá

Veľké uznanie patrí tvorcom obľúbenej relácie Zem spieva, ktorí predstavili vo verejnoprávnej televízii atraktívnym spôsobom slovenský folklór, mnoho talentov a významnú časť kultúrneho dedičstva našej krajiny. Na rozdiel od relácie Zem spieva, ktorá má vymedzený vysielací čas a limitované trvanie, v tomto ročnom období, keď sa príroda prebudila a rodí sa v nej nový život, naša zem znova spieva, tentokrát stále a celá.

Doporučený Vtáčie hniezdo v korune jelše na začiatku jari Foto Jozef Marko Vtáčie hniezdo v korune jelše na začiatku jari

Zo všetkých strán, od rána do večera, z hustých kríkov nad zemou, aj z košatých korún vysokých stromov, v lese, na poliach, lúkach a pasienkoch, v záhradách a na dvoroch, pri riekach a potokoch, skrátka zovšadiaľ ozýva sa výrazný, pestrý a nápaditý spev vtákov – drozdov, škorcov, sýkoriek, piniek, peníc a mnohých ďalších drobných spevavcov, hrkútanie hrdličiek a holubov hrivnákov, volanie ďatľov a žĺn. A to sa o pár týždňov zapoja do tohto úžasného koncertu nočnými áriami slávici, flautovým spevom sa prejavia vlhy a tak by sme mohli pokračovať. Operení umelci spievajú ako o dušu, namáhajú si hlasivky, aby vyspievali svoju radosť zo života a zaujali svoje partnerky na začiatku obdobia hniezdenia.

Myslím, že spievajúca zem je vítaným bonusom v práci nás lesníkov, ale aj iných profesií, ktoré aspoň časť pracovného dňa trávia v teréne, ako sú napríklad ochrancovia prírody, geodeti, archeológovia a mnohí ďalší. Máme to šťastie, že k práci nám na jar spieva naozaj stále a celá naša zem. A nielen to. Zem po zime nádherne vonia, pretože pôda zhlboka dýcha, z naliatych púčikov sa derú za hrejúcimi slnečnými lúčmi listy a svet postupne pokrýva svieži zelený koberec tráv. Mne sa tento kolobeh života nikdy nezunuje. Naopak, čím som starší, tým ho preciťujem hlbšie. Myslím, že všetci lesníci, ktorí majú radi svoju prácu a robia ju so zaujatím, jar cítia rovnako. A to je dobre, pretože jar si náš obdiv určite zaslúži.

Jozef Marko

Prečítané: 1581
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.