Logo
Vytlačiť túto stránku

Prírodu treba chrániť nielen pred človekom, ale aj pre človeka

Minister životného prostredia SR László Sólymos pozastavil proces schvaľovania nového návštevného poriadku TANAP-u. Dohľad nad tvorbou návštevného poriadku bude mať na základe jeho rozhodnutia priamo Štátna ochrana prírody. Na novom návštevnom poriadku musí byť podľa ministra všeobecná zhoda. Správu TASR o jeho rozhodnutí zverejnili viaceré médiá. Vzhľadom na búrlivú diskusiu medzi ochranármi, horolezcami, turistami, skialpinistami, ale napríklad aj majiteľmi psov o návrhu nového návštevného poriadku, vypracovaného Správou TANAP-u, nie je ŠOP-ke čo závidieť. Dosiahnuť všeobecnú zhodu bude totiž veľmi zložité.

Doporučený Pohľad na tatranské končiare Foto Jozef Marko Pohľad na tatranské končiare

Odmietnutie návrhu nového návštevného poriadku TANAP-u v podobe verejnej výzvy Aj my sme Tatry prezentovali iniciátori z radov horolezcov, turistov a skialpinistov. „Je to horúca téma a vyšli sme s touto verejnou iniciatívou. Dávame hromadnú pripomienku voči návrhu. Odmietame ho ako celok, pretože chceme, aby bol dodržiavateľný a neobsahoval nezmysly na papieri," konštatoval pre TASR predseda Slovenského horolezeckého spolku JAMES Igor Koller.

Téma návrhu nového verejného poriadku existuje 20 rokov. „Správa TANAP-u prišla s tým teraz, pretože v rámci prijatého zákona o ochrane prírody vraj doterajší návštevný poriadok stratil platnosť. My s tým nie sme stotožnení a podobne ako mnohí návštevníci Tatier nevidíme v tom žiaden problém dodržiavať starý poriadok," doplnil Koller.

Nový návrh veľmi obmedzuje horolezectvo, ktoré je dlhodobo normálnou súčasťou Tatier. Potvrdil to pre TASR aj Jaroslav Švorc z Dobrovoľného zboru Tatranskej horskej služby. Pripomenul, že návrh nového návštevného poriadku má byť pripravený v širokej diskusii najmä s dotknutými inštitúciami.

„Pravidlá prírody treba chrániť nielen pred človekom, ale aj pre človeka, ktorý je súčasťou prírody aj v národnom parku. Návrh obsahuje potrebu ísť na túru po východe slnka a návrat pred zotmením. V prípade zimného horolezectva sa to nedá dodržiavať. Za horolezectvo považuje lezenie od tretieho stupňa obtiažnosti vyššie. Čiže Peter Hámor, ktorý má výstup na všetkých 14 osemtisícoviek sveta, tam môže ísť, ale na ľahšiu túru, trebárs na Gerlach, Vysokú alebo Ľadový štít musí ísť s horským vodcom. Takýchto nezmyslov je tam viac," uviedol Jaroslav Švorc.

Rôzne pripomienky mali aj predseda Klubu slovenských turistov Peter Dragúň, horolezec Zoltán Demján, predseda Slovenskej skialpinistickej asociácie Igor Žiak a ďalší. Poukázali aj na stavebné aktivity developerov a organizáciu rôznych hlučných podujatí. „Nový návrh obmedzuje horolezcov aj skialpinistov. Vymedzuje im len určité časti územia, čo je diskriminačné podľa medzinárodných štandardov," povedal prezident Slovenského vysokohorského turistického spolku Michal Káčerik.

Naposledy zmenené: streda, 27 marec 2019 15:40
Prečítané: 2494
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.