Logo
Vytlačiť túto stránku

Je bobrov veľa alebo málo?

Najčítanejší denník na Slovensku sa venoval v týchto dňoch bobrom, pretože nejakého čitateľa v Bratislave veľmi pobúrilo, že neďaleko galérie Danubiana padlo kvôli nim niekoľko stromov a jemu pripadala bežná aktivita zákonom chráneného živočícha ako poriadna spúšť. Odhadovaný počet týchto hlodavých milovníkov stromov je u nás podľa publikovaných informácií približne 2 600 a vyvoláva diskusie, či je to veľa alebo málo.

Doporučený Bobria hrádza a jej okolie v Tatranskej Kotline Foto Jozef Marko Bobria hrádza a jej okolie v Tatranskej Kotline

Tak ako v prípade medveďov alebo vlkov, aj u bobrov budú narážať v debatách na seba dva rôzne pohľady, vnímajúce Slovensko buď ako civilizovanú krajinu, ktorú spravujú ľudia alebo ako malý Yellowstonský národný park, v ktorom sú ľudia iba nevítanými návštevníkmi...

Odborná literatúra uvádza, že bobor, ktorého spoločenská hodnota je stanovená na 1 380 € a pokuta za jeho zabitie predstavuje 996 €, dokáže strom s priemerom 20 cm ohlodať za jednu jedinú noc.

Nedávno som videl v porastoch Tatranskej Kotliny, obhospodarovaných lesníkmi z Lesov mesta Spišská Belá, ako bobor stromy iba nahlodáva a potom si počká, kým preschnú, aby ich použil na stavbu bobrej hrádze s domovom pre svoju rodinu. Miestnych lesníkov pritom prekvapuje, ako dlho dokáže napríklad nahlodaná mladá jedľa zvládať svoje poranenia, kým odumrie.

A ešte jeden fakt o bobroch a lesoch. Za rok 2017 vyplatil štát podľa informácie z Ministerstva životného prostredia SR náhrady za škody spôsobené bobrom vo výške 37 000 eur, za minulý rok ešte neboli vyčíslené.

 

Prečítané: 2428
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.