Logo
Vytlačiť túto stránku

Lúpanie zverou a rôzne prístupy v obaľovaní

Škody spôsobené lúpaním vysokou zverou sa pri ich vysokom, a v niektorých lokalitách už neudržateľnom stave, stávajú vážnym problémom lesníckej prevádzky. Počas reportáže v lesoch mesta Spišská Belá som videl, čo dokáže vysoká zver spôsobiť mladým jedlinám v Belianskych Tatrách, dnes vám sprostredkovávame skúsenosti a možné riešenia tohto problému od odborného lesného hospodára Obecných lesov Stará Myjava Pavla Konečného.

Doporučený Obaľovanie cieľových a nádejných stromov Foto Pavol Konečný Obaľovanie cieľových a nádejných stromov

„V sobotu som sa vybral pozrieť porasty, kde by mohli potencionálne nabehnúť škody zverou. Nie, že by nebol čas skôr, ale až teraz klesol sneh natoľko, že sa dalo k porastom dostať pešo. Minulý rok sme v týchto prvých prebierkach spravili zásah takmer na úrovni 40% a následne sme obalili cieľové, nádejné resp. aj tie stromy, ktoré neboli poškodené. Obaľovanie funguje. Zver dostala priestor, aby vošla do porastu a lúpe, ale zatiaľ obchádza obalené jedince. Skúsili sme štyri prístupy k obaľovaniu:

1. Plochy, na ktorých sme obalili všetko, čo ostalo – teda aj poškodené stromy.

2. Plochy, na ktorých sme obalili všetky zdravé stromy.

3. Plochy, na ktorých sme obalili nádejné stromy cca v spone 2 – 3 m.

4. Plochy, na ktorých sme obalili cieľové stromy v spone 4 – 5 m.

Uvidíme, čo malo zmysel. A prečo tie rôzne spôsoby? Lebo vznikla debata, že smrek o 15 - 20 rokov v budúcnosti, vzhľadom na jeho vývoj na Slovensku,  bude zaujímavý už od hrúbky 25 cm, to znamená aj v prebierkach do 50 rokov. Táto hmota bude zaujímavá, ak nebude poškodená. Zároveň chceme porovnať, či náklady vynaložené na obalenie mali zmysel, alebo to bolo lepšie nechať stromy tak a radšej poškodené jedince vytiahnuť a predať vo vláknine, či v biomase. Výsledok vám poviem o 15 - 20 rokov.“

Prečítané: 2726
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.