Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesníci sa bránia útokom

Médiá a sociálne siete plní v ostatných týždňoch okrem iných káuz vlna niekedy až hysterických článkov a názorov o tom, ako sú drancované slovenské lesy a ako si tu ničíme našu prírodu. Niektoré útoky na lesníkov sú tak emocionálne a iracionálne, že vyvolávajú dojem, akoby sa mala zo Slovenska už čoskoro stať holá púšť. Tieto ataky už nenechávajú ľahostajnými ani radových lesníkov, ktorí si uvedomujú, že pre mainstreamové masmédiá nie je zaujímavý odborný názor a preto sa bránia útokom aspoň na sociálnych sieťach.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Webový portál Hlavnespravy.sk uverejnil včera článok s bombastických titulkom Neuveriteľné zábery zo slovenských lesov. Ich drancovanie nabralo gigantické rozmery. A v perexe láka čitateľov k prečítaniu článku a prezretiu fotografií týmito vetami: „Pozrite si nasledujúce zábery zo slovenských lesov a lepšie pochopíte, čo sa v tomto štáte naozaj deje. Zábery pochádzajú z oblasti, ktorá je v pôsobnosti chránenej krajinnej oblasti Kysuce, ide konkrétne o les v katastrálnom území obce Zákopčie, kde platí prvý stupeň ochrany prírody.“

A my sme našli na FB takúto reakciu lesníka z Kysúc na tento článok. Je veľavravná a zaslúži si určite pozornosť. I poďakovanie autorovi, ktorý ju napísal a všetkým lesníkom, ktorí ju už zdieľajú na svojich profiloch:

"Je neuveriteľné ako okato a hnusne zavádzate laickú verejnosť. Keď píšete článok, overte si aspoň základné fakty, ktoré teraz vymenujem. Prvý stupeň ochrany prírody je ten najnižší, jedná sa o hospodárske lesy, ktoré majú hlavne produkčnú funkciu. Poznáme päť stupňov ochrany prírody. Činnosti, ktoré sú dovolené, resp. zakázané v tomto stupni ochrany prírody Vám odporúčam naštudovať v zákone 543/2002 Z. z., § 11 - 16.

Tieto lesy začali hromadne odumierať a schnúť, bola vyhlásená mimoriadna situácia a schválený harmonogram spracovania kalamity. Smrek je na mnohých miestach nepôvodná drevina a doplatila na suché roky a málo vlahy. Chradnúce porasty napáda lykožrút smrekový ako sekundárny škodlivý činiteľ., ktorý sa premnožil do nevídaných rozmerov. Zákon o lesoch 326/2005 Z. Z. prikazuje každú kalamitu spracovať do šiestich mesiacov od jej vzniku. Pokiaľ to nie je možné v rámci tejto lehoty splniť, predkladá a schvaľuje sa harmonogram spracovania kalamity. To bol prvý blud, čo ste vypustili vo svojom "článku", ak sa dá táto kopa nezmyslov tak nazvať.

Zábery, ktoré ste zverejnili, nepochádzajú z katastrálneho územia Zákopčie, jedná sa o k. ú. Raková. Takže ďalší nezmysel. Ďalej uvádzate, že dotknuté územie spadá pod Chránenú krajinnú oblasť Kysuce. Neuveriteľný blud. Chránená krajinná oblasť Kysuce je špecifická tým, že netvorí jeden celok, jedna časť tvorí západnú časť Kysúc. tzv. Javornícka časť a druhá časť východnú časť Kysúc, tzv. Beskydská časť, pričom územie medzi týmito dvoma časťami nespadá pod CHKO Kysuce. Je to ľahko dohľadateľné pri zadaní CHKO Kysuce do Googlu.

Znevažujete a dehonestujete prácu lesníkov, vykresľujete ich ako barbarov, pritom opak je pravdou. Je zarážajúce, že akonáhle niekde prebieha ťažba, spracováva sa kalamita, tak sú toho celé stránky a noviny, ale to, ako lesníci pestujú a vychovávajú nové odolnejšie porasty, nikde nespomeniete. Čo tak navštíviť oblasť inej časti Kysúc, napr. Oščadnice, kde sa takisto v minulosti spracovala kalamita a v súčasnosti tam už rastú mladiny, nové porasty s vhodnou a pôvodnou drevinovou štruktúrou."

 

Naposledy zmenené: streda, 20 február 2019 09:44
Prečítané: 5452
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.