Logo
Vytlačiť túto stránku

Slovensko musí zachrániť hlucháňa

Viaceré slovenské médiá informovali v uplynulých dňoch o výzve Fondu na ochranu prírody (WWF Slovakia) adresovanej vláde, aby čo najskôr prijala novelu zákona o lesoch, vypracovanú ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ako aj novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, pripravenú ministerstvom životného prostredia. Novely týchto zákonov sú aktuálne v pripomienkovom konaní.

Doporučený Podkôrniková kalamita na Fabovej holi, mieste výskytu hlucháňa Podkôrniková kalamita na Fabovej holi, mieste výskytu hlucháňa

Fond WWF Slovakia tak urobil na sociálnej sieti po tom, ako Európska komisia začala voči Slovensku konanie za nedostatočnú ochranu niektorých druhov a biotopov. Uviedol, že sa zúčastnil na pripomienkovom konaní oboch novelizovaných zákonov a svoje pripomienky smeroval k lepšej ochrane starých smrekových lesov pred náhodnou ťažbou a k posilneniu kompetencií orgánov ochrany prírody, ktoré by mali byť podľa WWF Slovakia vopred informované a mali by mať možnosť posúdiť, či sú tieto lesnícke postupy v súlade s predmetom ochrany biotopov a druhov.

Európska komisia totiž skonštatovala, že stav viacerých druhov živočíchov a rastlín a ich biotopov na Slovensku je nepriaznivý. Najvýraznejšie to podľa nej postihlo hlucháňa, ktorý je na pokraji vyhynutia. Európska komisia zaslala Slovensku takzvané odôvodnené stanovisko, na ktoré musí naša krajina do dvoch mesiacov odpovedať. Má v ňom vysvetliť, aké kroky Slovenská republika prijala alebo plánuje prijať, aby vyriešila túto situáciu. Pokiaľ nedôjde k jej náprave, Európska komisia môže Slovensko zažalovať na Európskom súdnom dvore za neplnenie záväzkov.

Nápravu pravdepodobne prinesie len rešpektovanie stanoviska odborníkov, využívajúcich dostupné vedecké poznatky a výsledky výskumov o tom, či v prípade hlucháňa predstavuje riešenie jeho úbytku aktívna ochrana starých smrekových porastov, aby ostali zachované ako živé, zelené a zdravé lesy a tým aj ako vhodné biotopy pre hlucháňa, alebo je týmto riešením pasívna ochrana s ponechaním lesov na samovývoj a napospas lykožrútovi.

Tejto téme sa mienime venovať podrobnejšie aj v časopise LES & Letokruhy.

Naposledy zmenené: pondelok, 04 február 2019 11:10
Prečítané: 2324
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.