Logo
Vytlačiť túto stránku

Vernisáž výstavy o srncovi lesnom

Vo štvrtok 17. januára sa v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene uskutočnila vernisáž výstavy, venovanej jednému z najpočetnejších obyvateľov našich poľovných revírov, srncovi lesnému. Výstava nadväzuje na niekoľkoročnú sériu výstav s témou medveď hnedý, vlk dravý a diviak lesný.

Doporučený Vernisáž výstavy o srncovi lesnom

Vernisáž okrem spoločenskej funkcie zahrnovala aj odborný program – sériu odborných prednášok. Kvalitné a zaujímavé prezentácie predniesli renomovaní odborníci: doc. MVDr. Dušan Rajský, PhD., Ing. Jozef Herz, PhD., Ing. Tibor Pataky, CSc. a Ing. Peter Kaštier, PhD.

Po sérii prednášok pokračoval program predstavením exponátov výstavy. Autor výstavy Ing. Ivan Mesároš erudovane a so znalosťou problematiky objasnil filozofiu výstavy a zaradenie jednotlivých exponátov. Textovú a fotografickú časť dopĺňa scéna s dermoplastickými preparátmi, znázorňujúca srnčiu zver v prírodnom prostredí. Zvláštna pozornosť je venovaná historickým trofejam, zapožičaných z Múzea vo Svätom Antone a pochádzajúcim z pozostalosti bulharského cára Coburga a jeho rodiny. Tak ako v predchádzajúcich výstavách, tematicky zameraných na obyvateľov našich lesov, aj v prípade srnca je súčasťou výstavy tematický výber zo svojej pozoruhodnej filatelistickej zbierky, ktorý múzeu zapožičal prof. Ladislav Paule.  Medzi exponáty výstavy patrí aj niekoľko výtvarných  diel, inšpirovaných výskytom srnčej zveri v našej prírode.

Podľa Ing. Ivana Mesároša bolo ambíciou pracovníkov múzea pripraviť výstavu, ktorá návštevníkov veku primeraným spôsobom „zoznámi s morfológiou, správaním, potravinovými nárokmi a spôsobom života srnčej zveri v našich lesoch. Výstava verejnosti zároveň priblíži súčasné úspechy či neúspechy cieľavedomého chovu srnčej zveri. Snahou je zdôvodniť  nevyhnutnosť racionálneho zásahu človeka do populácie srnčej zveri, vedúceho k jej pozitívnemu vývoju, a tiež nevyhnutnosť zásahu človeka k zabezpečeniu zdravotnej stability a genetickej kvality tohto druhu.“

Výstava potrvá do 31. marca 2019.

 

Peter Gogola

Naposledy zmenené: streda, 23 január 2019 11:21
Prečítané: 1777
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.